Bára byla mým vzorem, rozplývá se Vondroušová. Která z nich na kurtu šéfuje?

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Nejednoho tenisového fanouška musí mrzet, že Barbora Strýcová po US Open ukončí svou bohatou kariéru. Protože deblový pár, který pro americký grandslam utvořila s Markétou Vondroušovou, se zdá nezastavitelný! Kombinace zkušeností s dravým mládím nese ovoce, vždyť duo S+V porazilo v českém derby nasazené jedničky. A užívá si každý moment.

Utkání 2. kola US Open slibovalo skvělou podívanou, které se diváci na kurtu číslo 10 také dočkali. Barbora Strýcová s Markétou Vondroušovou porazily nasazené jedničky Barboru Krejčíkovou s Kateřinou Siniakovou za hodinu a 12 minut po setech 6:2, 6:3.

Porazily jste nasazené jedničky. Taková výhra musí potěšit, že?
Vondroušová: Hodně, je to fantastický úspěch! Bára hraje poslední turnaj, navíc los k nám byl nemilosrdný. Přesto jsme si říkaly, že do toho půjdeme. A vyšlo nám to skvěle! Extrémně si to užíváme.
Strýcová: I zápas to byl dobrý. Ze začátku jsme všechny byly nervózní, oťukávaly jsme se. Pak jsme do toho začaly šlapat a zároveň jsme si užívaly každý moment. 

US Open už zažilo vyhrocená česká derby ve čtyřhře, teď se zdálo, že panovala přátelská atmosféra.
S: Neříkám, že přátelská, ale vyhrocený zápas to rozhodně nebyl. Vůbec! 

Báro, když jdete na kurt, máte v hlavě, že to může být naposled?
S: Jo, vždy.
V: To já taky. (směje se)
S: Ale není to omezující, spíš naopak motivující. Nechci, aby to byl poslední zápas. Zkouším to ještě jednou a ještě jednou. Vybičuju se díky tomu k nejlepšímu výkonu.

Fanoušci stáli na kurtu ve dvou řadách…
V: Na debl už obecně chodí dost lidí. Zápas byl papírově zajímavý a taky tak vypadal. Super výměny, muselo se na to dobře koukat.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Barbora Strycova? (@barborastrycova)

Markéto, Bára působí naprosto vyklidněně. Dávají vám společné zápasy pohodu pro celý turnaj?
V: Na kurtu nás obě udržuje v dobré náladě, je superenergická. Pak to jde samo. Ale nepřijde mi, že by přiletěla turnaj jen odehrát a skončit. Jde do toho po hlavě a já jí chci pomáhat, abychom hrály co nejlépe.

Báro, jak se vám hraje s čerstvou wimbledonskou vítězkou?
S: Samozřejmě skvěle! Opravdu si užívám, že nejsme napjaté a musíme vyhrát, jinak se zboří svět. Užíváme si každý moment, ale zároveň na kurtu necháváme všechno. Už jsme spolu hrály v Austrálii 2019 a bylo to úplně stejné. Jsem strašně ráda, že můžu svůj poslední turnaj hrát právě s ní.

Kdo na kurtu šéfuje? Ta zkušenější?
V: Já poslouchám.
S: Nééé, nikdo nešéfuje!
V: Hrajeme pocitově, nemáme nalajnovaný plán. (usmívá se)

Na Australian Open jste před čtyřmi lety dokráčely až do semifinále. Máte nyní podobné ambice?
S: Já ne.
V: Taky ne.
S: Jdeme zápas od zápasu, los je těžký. Sice jsme porazily první hráčky světa, ale může se to rychle zkomplikovat.

Jak vás napadlo, že složíte pár pro US Open?
V: Bára mi napsala, já ale byla předběžně domluvená s Miriam Kolodziejovou. Řešit to s ní bylo dost nepříjemné, ale pro mě byla velká věc, když mi dala Bára tuto nabídku. Miri jsem řekla, že spolu můžeme hrát ještě spoustukrát a věděla jsem, že Linda Nosková zrovna hledá parťačku pro US Open. Tak se to dalo dohromady. Vůči Miri to bylo nepříjemné, ale kdyby mi někdo řekl, když jsem byla malá, že se mnou Bára bude chtít hrát poslední turnaj kariéry, brala bych to všema deseti.

Byla vaším velkým vzorem?
V: Vždycky! Koukala jsem na její zápasy, byla jsem jí zafandit i na Fed Cupu v Praze. Moje máma Báru úplně zbožňuje, pro ni byl největší dárek, že tady spolu budeme hrát. Báry máma je hrozně podobná té mojí, jsme takové podobné rodiny.
S: Ó, to je sladké!

Báro, co na to říkáte?
S: Já nemůžu mluvit. (dojatě)

US Open (muži, ženy, USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo čtyřhry žen
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – STRÝCOVÁ, VONDROUŠOVÁ 2:6, 3:6