Čtyřhra na US Open: V akci bude desítka Čechů, může dojít na pikantní derby

- Marek Bartošík

Bohatou českou účast mají na US Open také deblové soutěže, především čtyřhra žen. V ní bude startovat celkem devět českých tenistek včetně obhájkyň titulu Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové. Velmi zajímavý tandem tvoří Barbora Strýcová s Markétou Vondroušovou. Třetí ryze českou dvojicí jsou Miriam Kolodziejová a Linda Nosková. Po boku zahraničních jmen se představí Anastasia Detiuc, Karolína Plíšková, Linda Fruhvirtová a Adam Pavlásek.

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková loni na US Open zkompletovaly kariérní grandslam. Svůj sedmý společný vavřín z akcí velké čtyřky přidaly letos na Australian Open, na Roland Garros se ale neprosadily a z Wimbledonu odstoupily kvůli zranění Krejčíkové. Na přípravných akcích v Clevelandu a Cincinnati shodně vypadly ve čtvrtfinále.

Prvními soupeřkami českých hvězd budou Japonka Makoto Ninomijaová a Američanka Sabrina Santamariaová, které spolu mají zápornou bilanci pěti výher a sedmi porážek.

Pokud Krejčíková se Siniakovou zvládnou vstup do turnaje, mohly by ve druhé rundě narazit na jiný ryze český pár. Markéta Vondroušová a s kariérou se loučící Barbora Strýcová ale nejprve musí přejít přes Slovenku Terezu Mihalíkovou a Číňanku I-fan Sü. Zajímavostí je, že obě zmíněné Češky slavily triumf na nedávném Wimbledonu (Strýcová v deblu, Vondroušová v singlu).

V první osmině pavouka se nachází ještě Anastasia Detiuc a její americká parťačka Lauren Davisová, které se střetnou s nasazenými šestnáctkami Kanaďankou Gabrielou Dabrowskou a Erin Routliffeovou z Nového Zélandu.

Do deblové soutěže naskočí také Karolína Plíšková spolu s její chorvatskou kamarádkou Donnou Vekičovou. V prvním kole budou čelit Italce Lucii Bronzettiové a Japonce Eri Hozumiové.

Teenagerka Linda Fruhvirtová spojila síly s Kolumbijkou Camilou Osoriovou, přičemž se utkají s osmým nasazeným tchajwansko-čínským párem Su-wej Sie, Sin-jü Wang.

Druhý společný turnaj absolvují Miriam Kolodziejová a Linda Nosková. České tenistky se pokusí vyzrát na Američanky Makennu Jonesovou a Jamie Loebovou.

Jediným českým zástupcem v mužské čtyřhře je Adam Pavlásek, který opět hraje s Uruguaycem Arielem Beharem. Los jim pro první kolo přisoudil jako soupeře Rakušana Philippa Oswalda a Nizozemce Botica van de Zandschulpa.

Los čtyřhry na US Open 2023:
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Ninomijaová (JPN), Santamariaová (USA)
STRÝCOVÁ, VONDROUŠOVÁ – Mihalíková (SVK), Sü (CHN)
Davisová (USA), DETIUC – Dabrowská (CAN), Routliffeová (NZL)
Bronzettiová (ITA), Hozumiová (JPN) – PLÍŠKOVÁ, Vekičová (CRO)
L. FRUHVIRTOVÁ, Osoriová (COL) – Sie (TPE), Wang (CHN)
Jonesová, Loebová (obě USA) – KOLODZIEJOVÁ, NOSKOVÁ

Kompletní los ženské čtyřhry naleznete zde.

Behar (URU), PAVLÁSEK – Oswald (AUT), van de Zandschulp (NED)

Kompletní los mužské čtyřhry naleznete zde.