Fantastická Brenda! Šestnáctiletá Češka v Lipsku znovu smetla konkurenci

- Petr Sumbal

Brenda Fruhvirtová nenašla přemožitelku ani na turnaji kategorie ITF W25 v Lipsku. Stejně jako před týdnem na podniku v Hechingenu prolétla turnajem bez ztráty setu a výsledkem je druhý titul v řadě. Ve finále porazila Darju Astachovovou (254.) po setech dvakrát 6:3. Talentovaná Češka tak obohatila svou sbírku titulů z turnajů ITF už o jedenáctý kousek.

Na antuce odehrála Brenda Fruhvirtová letos (nepočítaje německou Bundesligu) devatenáct utkání a prohrála jen třikrát. Na prestižním turnaji v Madridu v prvním kole ve třech setech s aktuálně 78. hráčkou žebříčku Annou Kalinskou, v prvním kole Roland Garros se světovou čtyřkou Jelenou Rybakinovou a v semifinále turnaje ITF v Amstelveenu s o 22 let starší veteránkou Kaiou Kanepiovou. Jinak na ni na tomto povrchu už nikdo v tomto roce recept nenašel.

Nejinak tomu bylo i na turnaji v německém Lipsku, kde nastoupila Fruhvirtová povzbuzena úspěchem z Hechingeu, kde před týdnem získala svou nejcennější trofej kariéry, když ovládla tamní ITF „šedesátku“.

Jedna z nejtalentovanějších tenistek své generace na cestě do finále ztratila pouhých sedmnáct gemů, v žádném z osmi setů neprohrála více než čtyři hry.

Ve finále nastoupila někdejší juniorská světová trojka Fruhvirtová proti o pět let starší Darje Astachovové a povedlo se jí naplnit roli favoritky. Ve čtvrtém gemu první sady se sice lehce zapotila, když musela jít kvůli svým dvěma dvojchybám přes shodu, jinak si však svá podání držela jistě a brejkbolu nečelila v první sadě ani jednou. Od stavu 3:3 pak dvakrát v řadě uspěla na returnu a výsledkem byl za 40 minut vyhraný první set.

Do druhé sady vstoupila Fruhvirtová stejně rázně, jako zakončila tu první. Hned na úvod sebrala své soupeřce servis a velmi rychle vedla 3:0 a posléze díky dalšímu brejku už 4:0. Poté přišlo menší zaváhání české tenistky, když poprvé v utkání ztratila podání a její soupeřka se díky tomu dotáhla na rozdíl dvou gemů.

Tato drobná komplikace však českou hráčku nemohla v její cestě za titulem zastavit, druhý set nakonec vyhrála 6:3 a mohla stejně jako před týdnem začít slavit turnajový triumf.

Odměnou za vítězství v Lipsku je pro talentovanou Brendu nejen jedenáctý profesionální titul ze dvouhry, ale také šedesát bodů do žebříčku, díky nimž zůstane nadosah elitní světové stovce, kterou si vytyčila jako cíl pro letošní sezónu.

Leipzig Open 2023, Lipsko (ženy, GER, 25 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
BRENDA FRUHVIRTOVÁ (120.) – Darja Astachovová (254.) 6:3, 6:3