Paulson v Lodži po boji ovládl české finále a slaví svůj šestý titul

- Petr Sumbal

Andrew Paulson (388.) slaví titul, poté co na turnaji kategorie ITF M25 v polské Lodži porazil svého krajana Daniela Pátého (868.) po setech 6:4, 4:6 a 6:4. Zatímco Paulson získal již šestý titul v kariéře, Pátý si na svůj první vyhraný turnaj ve dvouhře musí ještě počkat. Dramatické utkání trvalo dvě hodiny a šest minut.

První sada finálového utkání nabídla poměrně vyrovnaný tenis, oba soupeři si celkem jistě drželi svá podání. Výjimkou byl jedině třetí gem zápasu, kdy Pátý zaváhal, nabídl Paulsonovi hned tři brejkboly, a ten druhý z nich využil. Třiadvacetiletý Pátý si nevypracoval v první sadě ani jednu brejkovou příležitost, úvodní set tak brzy putoval na konto jeho o dva roky mladšího krajana.

V první hře druhé sady se Paulson při soupeřově podání dostal hned ke čtyřem brejkbolům, tentokrát však ani jeden z nich neproměnil. Pátý, který hrál v Lodži své druhé singlové finále kariéry, dlouho čekal na svou první brejkovou příležitost v zápase, když se jí ale za stavu 5:4 ve druhém setu konečně dočkal, byl z toho rovnou setbol, který díky dvojchybě soupeře na druhý pokus využil.

České finále v Lodži tak musel rozhodnout třetí set.

Do něj vstoupil lépe Paulson, který hned při první příležitosti sebral Pátému servis. O rozhodující okamžik finále se však ještě nejednalo, protože Pátý rovněž prolomil Paulsonův servis a vyrovnal na 3:3. Jenomže šťastnější byl nakonec přeci jen Paulson, jenž odpověděl rychlým rebrejkem na 4:3, který následně potvrdil čistou hrou a o tento svůj náskok už nepřišel.

Za vítězství v Lodži si Paulson připíše na své konto 25 bodů, Pátý si polepší o 16 bodů.

Ani přes finálovou porážku nemusí Pátý opouštět Lodž nespokojený, v sobotu totiž po boku Černého vybojoval deblový titul, svůj pátý v kariéře a třetí letošní.

Paulson se ze zisku titulu ve dvouhře raduje celkem pošesté a letos podruhé, když navázal na svůj červencový triumf z německého Kasselu.

Oba fináloví soupeři dokázali v předchozím průběhu turnaje vyřadit jiné české tenisty. Pátý porazil ve čtvrtfinále ve třech setech Jiřího Barnata, Paulson v prvním kole Matyáše Černého a v semifinále ve třísetové bitvě Jakuba Nicoda.

Zahir Lodž Cup (muži, POL, 25 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
DANIEL PÁTÝ (868.) – ANDREW PAULSON (388.) 4:6, 6:4, 4:6