Finalistka Bartůňková: Je to pro mě úžasný úspěch, podmínky ale byly strašné!

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Po triumfech na juniorském Australian Open a Roland Garros si Alina Kornějevová brousila zuby také na úspěch ve Wimbledonu. Proti ale byla česká teenagerka Nikola Bartůňková, která nasazenou jedničku ve „větrném“ semifinále udolala 6:4 a 7:6(2). Poprvé v kariéře tak pronikla do singlového finále na grandslamovém turnaji.

„Zní to skvěle, jako sen. Nemůžu tomu uvěřit. Je to pro mě úžasný úspěch,“ hlásila šťastná finalistka Nikola Bartůňková několik minut po proměněném mečbolu. „V juniorkách je to určitě můj nejlepší výsledek. Finále je pro mě docela překvapivé, protože jsem měla před turnajem dost zranění.“

Na menším dvorci číslo 7, obsypaném stovkami fanoušků, se v sobotu kolem poledne odehrávala tuhá bitva. Čerstvě šestnáctiletá Kornějevová chtěla proti o rok starší Bartůňkové protáhnout svou šňůru 16 výher na juniorských grandslamech.

„Alinu znám a vím, že hraje výborně. Je to pro mě skvělé vítězství,“ radovala se Bartůňková, jež ve druhé sadě otočila stav 2:5 a 15:40 při svém podání. „Říkala jsem si, že to je jenom o jeden brejk. Bylo to hratelné, šla jsem úder po úderu a míček po míčku.“

V klíčových okamžicích utkání, které výrazně ovlivňoval silný vítr, se projevila větší šikovnost české tenistky. Naopak její strojově hrající protivnice kupila nevynucené chyby.

„Podmínky byly strašné, nemohly jsme pořádně servírovat. Popasovala jsem se s tím ale lépe než soupeřka. Ona je výborná hráčka, ale není úplně šikovná. To bylo vidět hlavně v tiebreaku. Když jsem jí dala těžší míč a ona měla hrát volej, zkazila ho,“ líčila Bartůňková.

Její finálovou soupeřkou bude v neděli americká nasazená dvojka Clervie Ngounoueová, která ve svém semifinále nedala šanci Slovence Renátě Jamrichové (6:0, 6:3). Pokud by Bartůňková uspěla, stala by se první českou vítězkou juniorského Wimbledonu od roku 2010, kdy triumfovala Kristýna Plíšková.

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
Semifinále dvouhry juniorek
Alina Kornějevová (324.) – NIKOLA BARTŮŇKOVÁ (348.) 4:6, 6:7(2)