Bartoňova jízda z kvalifikace titulem neskončila, český mladík poprvé v kariéře prohrál finále

- Petr Sumbal

Hynek Bartoň (610.) si druhý titul na své konto nepřipsal, ve finále turnaje ITF M15 v německém Kamenu podlehl ruskému tenistovi Svjatoslavu Gulinovi (758.) po setech 6:2, 4:6, 2:6. Devatenáctiletý český tenista měl utkání dobře rozehrané, když vyhrál první set, ale ve zbývajících dvou sadách už na soupeře nestačil. Utkání trvalo dvě hodiny a 18 minut a Bartoň si v něm vytvořil jedenáct šancí na brejkbol, využil však jen pět. Sám ztratil podání šestkrát a devět dalších brejkbolů odvrátil. Na premiérový titul z loňského roku tak český mladík nenavázal a poprvé v profesionální kariéře odešel ze singlového finále jako poražený.

První set finálového utkání vyšel Bartoňovi přesně podle představ. Svého o rok staršího soupeře přehrával a hned při první příležitosti mu sebral ve druhém gemu podání. 610. tenista světového žebříčku si postupně vypracoval náskok 5:1 a vedl už o dva brejky.

První sadu sice následně Bartoň na svém podání neukončil, když poprvé v zápase přišel o svůj servis, ale příliš mu to vadit nemuselo, protože hned v následné hře opět uspěl na returnu a po 43 minutách získal první sadu finále na svou stranu.

Vstup do druhého dějství však Bartoně nezastihl v ideálním rozpoložení, devatenáctiletý tenista hned v prvním gemu ztratil své podání a musel tak dotahovat ztrátu. Tu sice záhy smazal, ale o svůj servis se ani nadále nemohl opřít a brzy se opět ocitl ve ztrátě jednoho brejku – nejprve 2:3 a poté 3:4. Tohle manko se Bartoňovi už dotáhnout nepodařilo a utkání vyvrcholilo třetí sadou.

Také v ní měl bohužel na vrch Bartoňův soupeř, který českému tenistovi vzal hned dvakrát servis a bez většího zaváhání si dokráčel pro vítězství a s ním spojený titul.

Do finále se Bartoň na německém antukovém turnaji prokousal skrze kvalifikaci, v níž zdolal mimo jiné i svého krajana Daniela Orlitu. Také v hlavní soutěži směřoval Bartoň poměrně suverénně za svým cílem, set mu na cestě do finále nedokázal vzít nikdo.

Do singlového finále turnaje ITF se Bartoň podíval podruhé v kariéře, premiéru si prožil loni v září, kdy se mu podařilo získat svůj první profesionální titul na antukové pětadvacítce v Pardubicích.

Ještě v minulé sezóně hrál Bartoň převážně juniorské turnaje. Nejvýše to v kombinovaném žebříčku dotáhl v listopadu loňského roku na dvacáté místo světa, získal dva tituly na juniorských turnajích (J3 Praha 2021, J1 Bamberg 2022) a nejvíce zaujal průnikem do čtvrtfinále juniorky na loňském US Open.

Za finálovou účast v Kamenu si Bartoň připíše na své konto osm bodů a i nadále by se měl v žebříčku pohybovat na začátku jeho sedmé stovky.