VIDEO: Horký kandidát na úder roku! Americký mladík zahrál tento „nesmyslný“ prohoz zády k síti

- Petr Sumbal

Americký mladík Ben Shelton pobavil diváky v Madridu spektakulárním prohozem po čáře zahraným zády k síti. Dvacetiletý tenista sice nakonec utkání druhého kola antukového turnaje proti Němci Janu-Lennardu Struffovi prohrál, ale jeho nevídaný vítězný míč se rozhodně zařadil mezi horké kandidáty na úder roku.

S antukou si zatím Shelton moc netyká, jeho kariérní bilance na tomto povrchu je všeříkající. Sedm výher a šest porážek, přičemž letos má dokonce zápornou bilanci dvě vítězství oproti čtyřem prohrám. Není se ostatně čemu divit, z domovských Spojených států amerických je Shelton zvyklý spíše na rychlé betony a s evropskou antukou se tak teprve seznamuje.

Sheltonovo antukové tápání se projevilo i v Madridu, když 38. tenista světa nestačil na 65. muže žebříčku ATP Jana-Lennarda Struffa, se kterým prohrál 6:4, 6:7(4), 5:7. Přesto bude mít příjemný důvod na tento zápas nezapomenout. Povedl se mu v něm totiž málo vídaný kousek.

Na samotném začátku utkání, za stavu 1:0 a 30:15 ve svůj prospěch, čelil Shelton servisu Struffa. Zahrál kratší return, což přitáhlo Němce k síti. Ten zahrál diagonální úder k základní čáře a nad tím, co poté předvedl Shelton, zůstává rozum stát.

Těžko říct, jak se mu tato myšlenka zrodila v hlavě, ve výsledku to ale bylo geniální, nečekané a elegantní řešení v jednom. Namísto toho, aby zahrál klasický bekhend, se levoruký tenista vytočil zády ke hře a netypickým forhendem překvapeného Struffa z této „netenisové“ pozice prohodil po čáře.

Následovala Američanova velká radost z povedené finesy a uznalý potlesk z publika.

„Tohle bych nezopakoval, ani kdybych chtěl,“ okomentoval vtipně po utkání na Twitteru video se svým neuvěřitelným prohozen Shelton.

Další zastávkou na evropském antukovém turné bude pro Sheltona již tento týden italské Cagliari, kde bude plnit roli nasazené dvojky. Stejně jako v Madridu bude mít i na tomto challengeru v prvním kole volný los, v tom druhém ho bude čekat vítěz duelu Luca Nardi (152.) – Fabian Maroszan (137.).