Češi v akci: Strýcová si vylepšuje žebříčkové maximum, postupuje i Veselý

- Jan Vojkůvka

První semifinále v nové sezoně si zahraje Barbora Strýcová, která na turnaji v Sydney zvládla náročnou bitvu s Dánkou Caroline Wozniackou. Premiérové letošní čtvrtfinále pak čeká na Jiřího Veselého v Aucklandu. V Melbourne mezitím odstartovala mužská část kvalifikace na první grandslam roku 2017.

Strýcová sice do čtvrtfinále proti Wozniacké nevstupovala v roli favoritky, ale na dvorci opět předvedla velkou bojovnost a prokázala, že i v této sezoně hodlá výrazně promlouvat do dění v ženské tenisové špičce. Současná světová devatenáctka sice nepředvedla na servisu ideální výkon, ale zaváhání napravovala více než dobře na returnu, kde si vytvářela na Dánku souvislý tlak.

Wozniackou dokázala obrat o servis hned devětkrát, sama pak nabídla soupeřce 15 brejkbolů, z nichž sedmkrát přišla o servis. Náročný tři a půl hodiny trvající duel Strýcová dokázala vyhrát 7:5, 6:7, 6:4, přičemž však v rozhodující sadě musela dvakrát dohánět ztrátu brejku. Za stavu 3:4 ovšem třemi gemy v řadě, z toho dvakrát na returnu, otočila nepříznivý vývoj zápasu a vybojovala postup.

Postup, který mohla vybojovat už o poznání dříve, když v tiebreaku druhé sady vedla 5:0, ale po ztrátě šesti míčků v řadě o příležitost na ukončení zápasu přišla. Semifinále v Sydney však pro Strýcovou znamená, že si výrazně zlepší kariérní maximum na žebříčku, když má jistotu, že v pondělním vydání bude figurovat na 16. pozici.

Veselý je ve čtvrtfinále
Hned na druhém turnaji v nové sezoně si Jiří Veselý připsal cenný postup mezi nejlepší osmičku, když v novozélandském Aucklandu zvládl tuhou třísetovou bitvu s Josem Stathamem, který nahradil v pavouku Španěla Bautistu. Právě Bautista, který měl v prvním kole volno, měl čekat na Veselého ve druhém kole, ale po titulu v Čennaí se rozhodl odhlásit se z podniku v Aucklandu a Veselého tak čekal náhradník. Nikoliv však jednodušší zápas.

Veselý na dvorci zápolil s domácím soupeřem téměř dvě a půl hodiny a po prohraném prvním setu v tiebreaku se dostal do nepříjemných problémů. Utkání, ve kterém dominovaly servisy obou tenistů, nakonec Veselý zvládl díky pouhým dvěma brejkům. Na ten první dosáhl za stavu 6:5 ve druhé sadě, ten druhý vybojoval ve čtvrté hře rozhodující sady.

Veselý, který sám čelil pěti brejkbolům, po výhře 6:7 (6), 7:5, 6:3 slaví první čtvrtfinále od zářijového Šen-čenu.

Šafářová padla
Na postup do čtvrtfinále naopak nedosáhla Lucie Šafářová, která plnila v utkání s Japonkou Ozakiovou roli favoritky, ale na turnaji v Hobartu překvapivě končí. Zápas začala výborně, vyhrála první set 6:2, ale v dalším průběhu duelu z toho nedokázala těžit.

Ve druhém dějství přitom vedla 2:0, ale nakonec prohrála 3:6 a v rozhodující sadě byla již jen tou, která musela ztrátu brejků dohánět.

V Melbourne začala kvalifikace
První kolo mužské části kvalifikace má za sebou české trio Radek Štěpánek, Jan Šátral a Zdeněk Kolář. Poslední jmenovaný svou premiérovou účast v kvalifikaci na grandslam nezvládl a prohrál ve třech setech se Srbem Krstinem. Kvalifikaci se blíže věnujeme v samostatném článku.

ATP/WTA

Apia International Sydney (ženy, tvrdý povrch, 710 900 USD)
čtvrtfinále dvouhry
BARBORA STRÝCOVÁ (19.) - Caroline Wozniacká (DEN, 20.) 7:5, 6:7 (8), 6:4

čtvrtfinále čtyřhry
Mirzaová (IND), STRÝCOVÁ - Brengleová (USA), Rodionovová (AUS) 6:3, 6:4

ASB Classic, Auckland (muži, tvrdý povrch, 508 360 USD, 2. kolo)
JIŘÍ VESELÝ (54.) - Jose Rubin Statham (NZL, 434.) 6:7 (6), 7:5, 6:3

Hobart International (ženy, tvrdý povrch, 226 750 USD)
2. kolo dvouhry
LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (62.) - Risa Ozakiová (JPN) 6:2, 3:6, 5:7

čtvrtfinále čtyřhry
Schuurová (NED), VORÁČOVÁ - Niculescuová (ROU), Spearsová (USA) bez boje

Australian Open (muži, tvrdý povrch, kvalifikace, 1. kolo)
Kvalifikaci se podrobněji věnujeme v samostatném článku

ITF/Futures

Südwestbank Tennis Grand Prix 2017 (muži, tvrdý povrch - hala, 15 000 USD)
1. kolo dvouhry
PETR MICHNEV - Jannis Kahlke (GER) 3:6, 6:2, 6:1
Jevgenij Karlovskij (RUS) - MICHAL SCHMID 5:7, 7:6 (5), 6:2

1. kolo čtyřhry
MICHNEV, NEJEDLÝ - Böhler, Novotny (GER) 4:6, 6:3, 4:10
POLJAK, SCHMID - J. Podzus, M. Podzus (LAT)

ITF Fort-De-France (ženy, tvrdý povrch, 15 000 USD)
2. kolo dvouhry
MONIKA KILNAROVÁ (874.) - Caroline Dunleavyová (USA) 6:3, 6:1

čtvrtfinále čtyřhry
Detiucová (MDA), KILNAROVÁ - Cakarevičová, Salasová (FRA)

Hammamet Open (ženy, antuka, 15 000 USD)
1. kolo čtyřhry
Gerlachová (GER), PANÁČKOVÁ - Kulikovová, Něfedovová (RUS) 4:6, 6:1, 10:8