Vítězná šňůra ukončena! Na Augera-Aliassimeho našel v Paříži recept mladý Dán

- Petr Sumbal

Kanadský tenista Auger-Aliassime sedmnáctou výhru na své konto nepřidal, v semifinále turnaje ATP Masters 1000 v Paříži prohrál v souboji s Dánem Holgerem Runem 4:6, 2:6. Zatímco Auger-Aliassime už bude spřádat plány na blížící se Turnaj mistrů, jeho pokořitel se může těšit na nedělní finále proti Novaku Djokovičovi, ve kterém se pokusí ukončit Srbovu sérii dvaceti vítězství a získat svůj nejcennější titul kariéry.

V podání Augera-Aliassimeho to bylo neskutečných 30 dní. Od vypadnutí v prvním kole turnaje v Astaně se nadechl k úžasné jízdě, která zahrnovala šestnáct vítězství v řadě, tři turnajové tituly a premiérový postup na Turnaj mistrů.

22letý kanadský tenista postupně ovládl podniky ATP 250 v Florencii a v Antverpách a následně i turnaj kategorie ATP 500 v Basileji. Na ještě prestižnější akci ATP Masters 1000 v Paříži to pak Auger-Aliassime dotáhl až do semifinále. Na premiérové finále takto prestižního turnaje si však bude muset ještě počkat, v semifinále ho totiž dokázal porazit Holger Rune 6:4, 6:2.

Jednalo se o hodně pikantní duel, protože před pouhými šesti dny se tito dva tenisté utkali ve finále ve švýcarské Basileji. Zatímco tehdy uspěl Kanaďan, tentokrát se z vítězství radoval teprve devatenáctiletý Dán. Stejně jako Auger-Aliassime, také Rune prožívá nejlepší období své kariéry, letos má na svém kontě už dva tituly a aktuálně postoupil do finále již na čtvrtém turnaji v řadě.

„Pokud bych dnes a zítra vyhrál, octil bych se v sedmém nebi, byla by to úžasná vítězství,“ polemizoval po porážce s Runem Auger-Aliassime. „V průběhu své kariéry se ale vždy snažím z neúspěchů poučit. Stejně jako jsem to udělal po US Open, na kterém jsem vypadl brzy. Bylo to sice bolestivé, ale dokázal jsem to pak otočit v něco pozitivního,“ dodal vítěz čtyř letošních turnajů.

„Musím pochválit Holgera, protože dnes hrál opravdu skvěle. Myslím, že dokázal odhalit slabiny v mé hře. Hrál velmi agresivně a téměř nechyboval. Nehrál jsem proti mnoha hráčům, kteří by dokázali hrát takto agresivní, tvrdé a dlouhé údery, jako on. Já jsem tomu prostě nedokázal přizpůsobit svou hru,“ přidal Auger-Aliassime slova chvály na adresu svého přemožitele.

„Z mé strany to byl neuvěřitelný zápas. Skvěle jsem se celé utkání držel mého plánu a využil jsem každou šanci, která se naskytla,“ pochvaloval si Rune, který využil tři z osmi brejkbolů a sám nenabídl svému soupeři byť jen jediný. „Mým plánem bylo dostávat Felixe pod neustálý tlak, a to se mi dařilo. Můžu být na sebe pyšný, jak jsem to dnes zvládl,“ doplnil ještě pochopitelně velmi spokojený Rune.

Runeho cesta Pařížským turnajem ještě nekončí, v neděli ho čeká největší finále kariéry. V hale Bercy vyzve bývalou světovou jedničku a šestinásobného vítěze tohoto turnaje Novaka Djokoviče, který ve druhém semifinále zdolal po třísetové bitvě 6:2, 3:6, 7:6(4) Řeka Stefanose Tsitsipase.

Po Pařížském Masters pak na Runeho čeká ještě jeden turnaj, v milánské Allianz Cloud Aréně si zahraje Next Gen ATP Finals, tedy turnaj mistrů pro nejlepší tenisty do 21 let.