Chaos v Neapoli! Hrůzný stav kurtů způsobil odklad hlavní soutěže

- Jan Vojkůvka

Italští pořadatelé se s organizací turnaje ATP v Neapoli nepopasovali vůbec dobře. Akci kategorie ATP 250 provází obrovské problémy s kvalitou kurtů. Situace je dokonce tak vážná, že kvalifikace byla přesunuta do jiného města a start hlavní soutěže byl prozatím odložen na úterý.

Italská Neapol dostala jednoletou licenci na pořádání podniku ATP po zrušení turnajů v Číně. To, co pořadatelé předvádí, však významně snižuje jejich kredit i šance na to, že by se mohli příští rok dočkat prodloužení této licence.

Turnaj s dotací 612 tisíc dolarů totiž trápí velmi špatná kvalita kurtů. Zvolený tvrdý povrch neustál déšť, který se Neapolí prohnal ve čtvrtek, a nebylo možné na něm absolvovat nedělní a pondělní kvalifikační boje. Ty byly nakonec přesunuty do města Pozzuoli, které leží v aglomeraci Neapole.

„Vzhledem k silné vlně špatného počasí v posledních dnech se začátek zápasů v Tennis Areně posouvá, aby bylo zajištěno, že dějiště bude v co nejlepších podmínkách,“ oznámili pořadatelé v neděli na sociálních sítích, načež přesunuli kvalifikaci do Pozzuoli.

Situace s kurty je ale natolik vážná, že byl dokonce odložen pondělní start hlavní soutěže. Nyní přitom není jisté, jestli se v úterý bude hrát na „připravených“ kurtech, nebo se turnaj definitivně přesune do jiného dějiště. To ovšem není tak lehké, jelikož areál v Pozzuoli podle informací nesplňuje podmínky pro pořádání turnaje kategorie ATP.

„V kuloárech se hovoří o tom, že problémy s kurty způsobily čtvrteční vydatné deště. O technických problémech se zatím objevilo jen málo podrobností. Organizátoři se snaží zjistit, jestli by se vše dalo opravit,“ referovala o situaci novinářka Andrea Parrellaová. „Je tu chaos,“ dodala.

Objevily se hypotézy, že kromě děr na okrajích dvorce se na povrchu centrálního kurtu objevily hrbolky a rýhy, což byl hlavní důvod k přesunu kvalifikačních zápasů a odkladu startu hlavní soutěže. Pořadatelé se k problémům nechtějí příliš vyjadřovat, pouze sdělili, že se objevily obtíže s použitým materiálem.

Ukazuje se, že zvolit v polovině října k pořádání turnaje venkovní kurty, bylo chybné rozhodnutí. A to i v jižní Evropě, kde nyní sledujeme zpackanou organizaci v přímém přenosu.