Jednoruký tenista zabojuje o body do žebříčku ATP: Chci ukázat lidem, že nic není nemožné, motivuje Novozélanďan Hunt

- Filip Lefenda

Je jedním z tenistů, kteří nebojují na kurtech pouze se soupeři, ale také zdravotním hendikepem. Třiadvacetiletý Novozélanďan Alex Hunt se narodil bez levé ruky, přesto aktivně hraje tenis, a to proti zdravým rivalům. Hráč, který v závěru roku navzdory role jasného outsidera přijal pozvánku na domácí mistrovství, by v budoucnu rád získal body do žebříčku ATP a povzbudil tak další osudem poznamenané sportovce.

Hunt se představí na novozélandském šampionátu, kde si zahraje společně se sedmi nejlepšími tenisty této ostrovní země. Akce s názvem „Te Anau Tennis Invitational“ je jakožto třetí největší tenisová akce na Novém Zélandu dotována více jak dvaceti tisíci americkými dolary. Dvoudenní turnaj je na programu ve dnech 28. a 29. prosince.

Motivaci má hráč, jenž krátce před svátky oslavil své třiadvacáté narozeniny, obrovskou. „Soutěžit proti nejlepším hráčům z mé země bude zážitkem. Pokusím se prezentovat, co nejlépe to půjde,“ nechal se Hunt slyšet pro domácí zpravodajský server Stuff sport. „Chci si užít svou příležitost a třeba se i postarat o nějaké překvapení,“ doufá. Akce se zúčastní navzdory tomu, že v novozélandském žebříčku dvouhry figuruje až na jednačtyřicáté pozici a platí tak za amatéra.

Na této úrovni se mu ale daří. Navzdory tomu, že má levou ruku umělou, byl ještě nedávno singlovým i deblovým lídrem svého týmu v kalifornské univerzitní lize v USA, kde hrával čtyři roky za St. Mary´s College.

Tento post je mu ale málo. V letošním roce se Hunt představil na jednom turnaji kategorie Futures, a sice v nizozemském Amstelveenu. Ve dvouhře i čtyřhře sice v červenci neuhrál na antuce ani set, svůj boj ale nevzdává. Rád by se těchto turnajů v budoucnu zúčastňoval více. Má totiž jasný cíl – zabodovat a dostat se do žebříčku ATP.

Důvod je více než sympatický. „Chci ukázat všem lidem, kteří jsou na tom podobně jako já, že nic není nemožné,“ říká odhodlaně. Zároveň prozradil, že hraní s jednou rukou pro něj není nikterak složité. „Nikdy jsem nepoznal nic jiného, a proto je to pro mě poměrně jednoduché,“ přiznal. Obtíže tak dle svých slov pociťuje pouze při nadhozech umělou rukou za větrnějšího počasí.