Maroko se dočkalo nové jedničky. Africkou zemi bude reprezentovat talentovaný Francouz

- Jan Vojkůvka

Čtvrtý nejlepší Francouz do 23 let, Elliot Benchetrit, bude od nové sezony reprezentovat novou zemi. Talentovaný tenista během vánočních svátků potvrdil, že od roku 2021 bude hrát pod vlajkou Maroka.

Dvaadvacetiletý rodák z Nice se rozhodl k reprezentaci Maroka i z pragmatických důvodů. Zvýší tím své šance, že bude hrát na olympijských hrách a s jistotou se bude moci účastnit Davis Cupu, jelikož Maroko nezažívá z hlediska tenisu zrovna úspěšná léta.

„Hrát za Maroko, kde se narodil můj otec, pro mě bude čest,“ napsal Benchetrit na svém Instagramu. „Stejně tak budu reprezentovat tuto zemi v Davis Cupu a na olympijských hrách.“

„Zůstávám Francouzem, ale na tenisových kurtech budu hrát v barvách Maroka. Děkuji Francii za veškerou pomoc a podporu při mém rozvoji, ale abych udělal krok vpřed, bylo potřeba něco změnit,“ dodal Benchetrit.

Vítěz tří turnajů ITF a účastník pěti hlavních soutěží na grandslamech, je aktuálně na světovém žebříčku na 223. místě. V pořadí hráčů do 23 let byl čtvrtým nejlepším Francouzem a náleží mu solidní 30. pozice. Podle odborníků má potenciál stát se hráčem elitní padesátky.

Uplynulá sezona, která byla narušena pandemií koronaviru, však nebyla v jeho podání vydařená. Sice úspěšně prošel kvalifikací na Australian Open, ale po restartu ročníku nedokázal na své výkony navázat a na dvorcích se trápil.

I tak ale Maroko našlo v Benchetritovi svou novou národní jedničku. Aktuálně nejlepším Maročanem je totiž až na 498. místě Adam Moundir.

Maroko prožilo roky své největší tenisové slávy v devadesátých letech a v prvních rocích nového milénia. Tehdy sbírali úspěchy bývalá světová čtrnáctka Younes El Aynaoui, bývalý 22. hráč světa Hicham Arazi a Karim Alami, který se dokázal prokousat na 25. místo žebříčku.