Bizarní pravidlo. Ind je první pod čarou, čekat na odhlášení ale nesmí

- Jan Vojkůvka

Bývalo pravidlem, že tenisté, kteří patřili mezi náhradníky, měli možnost čekat na turnaji do poslední možné chvíle, jestli se někdo neodhlásí a budou moci do kvalifikace či hlavní soutěže naskočit. Na US Open je ale všechno jinak. Své o tom ví Prajnesh Gunneswaran, který se vydal do New Yorku, ale kvůli bizarnímu pravidlu si zase může zabalit.

Hlavní soutěž US Open startuje až v pondělí. První kolo se bude hrát do úterý. I se sobotou jsou to čtyři dny, během nichž se může některý z tenistů odhlásit a uvolnit své místo v pavouku hlavní soutěže. Za normálních okolností by takové místo připadlo někomu z kvalifikace, na US Open se však nekoná.

Zatímco na turnajích tradičně čekají hráči do poslední možné chvíle, jestli se například někdo právě z kvalifikace neodhlásí, v New Yorku je to jinak. A může za to pravidlo, které do role náhradníků staví deblisty.

Důvod je jednoduchý. Kvůli pandemii koronaviru musí být všichni hráči uzavřeni v tzv. bublině. Bez kontaktu s okolním světem. Jenže se to netýká těch, kteří po čvrtečním losu nefigurují v pavouku dvouhry nebo mezi jistými účastníky čtyřhry.

Toto pravidlo nyní ostře zkritizoval Gunneswaran, který se do New Yorku vydal v úterý a doufal, že se někdo z účastníků hlavní soutěže do losu odhlásí. Už v úterý byl prvním pod čarou, na tom se ovšem nic nezměnilo.

„Zkusil jsem využít šance a doufal jsem, že bych se mohl do turnaje dostat. Byl jsem blízko, ale nepovedlo se. To se stává,“ nelituje své cesty do Ameriky. Co ho ovšem hodně popudilo je nesmyslné pravidlo o bublině, do které by klidně dobrovolně nastoupil, ale nebylo mu to umožněno.

„Pořadatelé měli udělat prostor pro pár náhradníků. Nemyslím si, že je správné, že nemají žádného náhradníka do dvouhry,“ zlobí se. „Podle mě, pokud už povolíte trenéry, fyzioterapeuty a další lidi, tak proč nepřidáte do turnajové bubliny pět míst pro náhradníky?“

Jeho názor dává smysl. Nejde totiž ani tak o to, že se vypravil do Spojených států na vlastní pěst, bez jistoty. Spíš se pozastavuje nad tím, proč pořadatelé nemyslí na hráče, kteří svou roli čekatelů přijmuli a nepřidali se k těm, kteří se raději na grandslam vůbec nepřihlásili.

A i kdyby v New Yorku čekal dál, a k odhlášení skutečně došlo, hrát by nesměl. „Během soboty a neděli se nejspíš jeden nebo dva hráči odhlásí. I pokud bych tu zůstal, tak kvůli tomu pravidlu bych nemohl nastoupit,“ podotkl.

Bezpečnost je na prvním místě, to je jasné. Ale pokud se tenista rozhodne dobrovolně vstoupit do turnajové bubliny jako případný náhradník, nemělo by mu to být umožněno? Gunneswaran myslí, že ano. USTA (Americká tenisová asociace a pořadatel US Open) však myslí, že ne.