Bouzková odvrátila v Kantonu čtyři mečboly v řadě a může vyzvat světovou trojku

- Filip Lefenda

Měl to být pro ni snadný zápas, opak se ale stal pravdou. Souboj favorizované Marie Bouzkové (63.) s domácí divokou kartou Fang Jing Sün (243.) dospěl na podniku v Kantonu až do tiebreaku třetího setu, v němž čelila Češka za stavu 2:6 hned čtyřem mečbolům. Bouzková ale všechny odvrátila, otočila výsledek šesti míči v řadě a zvítězila po dvou hodinách a 34 minutách 6:3, 2:6 a 7:6(6).

Už úvodní výměny naznačily, že to nebude mít Bouzková proti domácí tenistce jednoduché. Sün získala první dva gemy utkání a dělala svou agresivní hrou favoritce velké potíže. Úvodní sadu přesto dovedla Bouzková i díky častým nevynuceným chybám protivnice do vítězného konce.

Zkraje druhé sady nabrala Bouzková manko čtyř her. Češka se dostávala při vlastním podání pod tlak a hned dvakrát jej ztratila čistou hrou. Útočně hrající Číňanka, jejíž výkon neodpovídal umístění v žebříčku, si výsledkem 6:2 vynutila rozhodující dějství.

To přineslo dominanci hráček na podání. Jediný brejkbol sady měla ve druhém gemu Bouzková, proměněn ale nebyl. Propastný žebříčkový rozdíl mezi oběma soupeřkami nebyl na kurtu znát, Bouzková se často bránila dělovým úderům protivnice, jejíž výkon s postupem času rostl.

A tak musela duel rozsoudit až závěrečná zkrácená hra. Bouzková se v ní dostala za stavu 2:6 na hranu propasti, poté ale zavelela k parádnímu obratu. Jednadvacetiletá Češka získala i přes nepřízeň publika šest míčů v řadě a utekla tak z lopaty hrobníkovi. 

V osmifinále změří semifinalistka srpnového turnaje v Torontu síly buď se světovou trojkou Elinou Svitolinovou z Ukrajiny, nebo se Švédkou Petersonovou.

Guangzhou International Women´s Open, Kanton (ženy, CHN, 500 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
MARIE BOUZKOVÁ (63.) – Fang Jing Sün (CHN, 243.) 6:3, 2:6, 7:6(6)