Mentální koučing vstupuje i do českého tenisu. Koho si najala Plíšková nebo Lehečka?

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Americká tenisová hvězda 60. let Allen Jones pro časopis Sports Illustrated vysvětlila, že na výkonu hráče má jen z 10 % podíl předchozí dril úderů. A zbylých 90 % pak ovlivňuje psychika i mentální nastavení každého jedince. Právě Jones patří mezi jednoho z průkopníku mentálního koučingu i sportovní psychologie a má podíl na boomu rozvoje této disciplíny, která tenis ovládla před přibližně třemi lety. A Češi rozhodně nejsou pozadu. Mladá generace na US Open potvrdila, že právě toto téma ji nesmírně zajímá. Včetně sester Plíškových.

Roger Federer až do svých dvaceti nedokázal udržet svůj temperament na uzdě. Vztekal se, nadával, pohrdal soupeři. Rafael Nadal se zklidnil už v sedmnácti. Ivan Lendl až mnohem později po několika prohraných grandslamových finále.

Nenechat se ovládat emocemi, nemyslet na „kdyby“, nedělat si z prohry velkou hlavu, metoda „mindfulness“, maximalizace koncentrace. To jsou hlavní témata, která řeší mentální kouči v tenisu. Právě v bílém sportu totiž častokrát rozhodují na kurtu místo racionálních rozhodnutí emoční disbalance. „I když máte nahráno stovky tisíců úderů a druhý jen deset tisíc, tak můžete úplně v pohodě prohrát. Nepustí vás strach, selže hlava,“ vyprávěl v New Yorku třeba mladík Andrew Paulson, který bere sportovní psychologii jako svou vášeň.

Není však mezi českými tenisty rozhodně sám.

Karolína a Kristýna Plíšková

Se jménem Petry Kvitové byl vždy tradičně spojen sportovní psycholog Michal Šafář (dnes děkan Fakulty tělesné kultury UP v Olomouci), s Karolínou Plíškovou už to je delší dobu Marian Jelínek. Jedna z vůdčích postav mentálního koučingu v České republice.

Se světovou trojkou se dali dohromady už v roce 2016. „Zavolal její přítel Michal Hrdlička, že četl moje knížky a že z nich čerpal při psaní diplomky. A že s Karolínou diskutovali o fobii z grandslamů,“ popisoval Jelínek v lednu 2017 začátek spolupráce v rozhovoru pro idnes.cz.

Plíšková pod jeho křídly dokázala vybojovat finále na US Open 2016, semifinále na French Open o rok později. Do stejné fáze turnaje došla i na letošním Australian Open. Grandslamový titul, tedy cíl, který si s Jelínkem na začátku spolupráce stanovili, však stále nezískala.

V první polovině této sezóny s Jelínkem začala spolupracovat i Kristýna Plíšková. „Já jsem to Tyndě sama nabídla. Myslím, že jí to pomáhá, je víc v klidu,“ vyprávěla v New Yorku Karolína Plíšková.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Sharing the best moments of our great event in Prague #HublotOpen #HublotLovesTennis

Příspěvek sdílený Karolina Pliskova (@karolinapliskova),Čen 10, 2019 v 4:43 PDT

„Probírám s ním všechno. Dávám si sama na sebe hrozně velký tlak, mám strašně velká očekávání, že bych měla pokaždé vyhrát. Když mám dobré losy, tak jdu často na kurt extrémně vystresovaná. Snaží se mi ukázat, že prohra není vždy špatně,“ vysvětlovala Kristýna Plíšková. A zároveň prozradila společný cíl. „Jsou to příčky okolo čtyřicáté pozice.“

Dlouholetý hokejový trenér Sparty nebo Mladé Boleslavi má mimochodem kromě sester Plíškových aktuálně pod svými křídly třeba i hokejového brankáře Petra Mrázka, cyklistu Petra Vakoče nebo plavce Jana Micku. V minulosti významně pomáhal i Jaromíru Jágrovi.

Jiří Lehečka

Sedmnáctiletá naděje českého mužského tenisu spolupracuje s dalším špičkovým koučem z českého prostředí Janem Mühlfeitem. Bývalý šéf evropské centrály Microsoftu se věnuje zejména odemykání lidského potenciálu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Happy to announce my new partnership with @janmuhlfeit_official #mentalcouching

Příspěvek sdílený Jiří Lehečka (@leheckajiri),Říj 19, 2018 v 8:14 PDT

Lehečka s českým odborníkem, který přednášel na mnoha světových univerzitách a dělá kurzy pro největší korporátní společnosti v Evropě, pracuje už skoro rok. „Dostali jsme se k sobě přes mého bývalého trenéra Dušana Hrádka. Honza byl ze spolupráce nadšený a po zkušebnám období jsme se do toho pustili naplno,“ vyprávěl v New Yorku Lehečka.

Do toho? Specifikace podrobností Lehečka podobně jako třeba Kristýna Plíšková neprozradil. „Všechny zápasy rozebíráme. A hledáme závěry, jak pro příště zlepšit určitě situace. Je to velká posila pro můj tým,“ alespoň částečně nastínil.

Samotný Mühlfeit je s Lehečkou i v New Yorku na juniorce US Open, jak můžete vidět níže.

Andrew Paulson

Šestnáctiletý tenista, který na juniorce US Open postoupil z kvalifikace až do 2. kola, se taktéž o mentální přípravu velice zajímá. Sportovní psychologie je pro něj skoro až vášní. „Tenis už není to o tom, že se musí trénovat jen na tenisových kurtech. Už musíte brát v potaz kondiční přípravu, stravu, genetické predispozice a nějakou mentální přípravu. Asi už to není tak jednoduché jako tenis před dvaceti lety,“ uvažoval Čech, jehož otec je Bulhar a matka Češka.

Paulson zároveň prozradil, že jej velice zajímají knihy s tematikou lidské psychiky. „Třeba tituly jako Válka hněvu, Válka míru, Vyhrávat hnusně. Hodně jich mám i tenisových. Většinou si je přečtu, zvýrazním si to, co mi přišlo zajímavé. Pak se k tomu i vracím,“ přidal zajímavý poznatek. Sám Paulson krom toho taktéž využívá služby mentálního kouče.

A co další?

Jiří Veselý stejně jako Petra Kvitová v minulosti spolupracoval se zmíněným Michalem Šafářem. Tomáš Berdych o tomto tématu před lety mluvil na turnaji v Rotterdamu, ale jméno svého kouče nespecifikoval. „Mentální trenér vám může ukázat cestu, jak být úspěšný. Jde o to, vytvořit si vlastní systém a pracovní rutinu. Každopádně jde o část přípravy, kterou téměř všichni dělají, ale příliš o ní nemluví,“ uvedl tenista, který zřejmě na konci sezóny ukončí svou dlouholetou kariéru.

V New Yorku přiznal spolupráci s mentálním koučem i junior Jonáš Forejtek, momentálně už však spolupráci omezil. „Hodně to pomáhá. Ale nepustil jsem do toho naplno, spíš to jen oťukávám,“ vysvětlil vítěz juniorské čtyřhry z letošního Wimbledonu.