Trpký konec. Rozhodoval finále Wimbledonu, za porušení pravidel dostal padáka

- Jan Vojkůvka

Mužská tenisová asociace (ATP) propustila ze svých služeb argentinského umpirového rozhodčího Damiana Steinera. Držitel zlatého odznaku, a tedy statusu rozhodčího nejvyšší úrovně, se provinil porušením pravidel ohledně poskytování rozhovorů.

Když před více než měsícem usedl na umpire při finále Wimbledonu mezi Novakem Djokovičem a Rogerem Federerem, stal se Steiner vůbec prvním Argentincem, který rozhodoval grandslamové finále. Svou roli zvládl výborně, s tlakem se vypořádal na jedničku.

Ne však se zájmem, který se kolem něho vyrojil doma v Argentině.

Zde ho média několikrát oslovila a požádala o rozhovor. Umpiroví rozhodčí ovšem mají zakázáno poskytovat rozhovory bez povolení od ATP, která je hlavním zaměstnavatelem Steinera. Tedy byla.

Tenisová asociace napřed čtyřiačtyřicetiletému rozhodčímu pozastavila činnost a následně ho ze svých služeb propustila, když zjistila plný rozsah Steinerova prohřešku.

Bez vědomí ATP poskytl více než tucet rozhovorů, ve kterých se navíc zamýšlel nad nejrůznějšími změnami pravidel a popisoval konkrétní situace, což stanovy ATP zakazují. Rozhodčí nesmí mluvit o incidentech během zápasů, konkrétních hráčích, pravidlech nebo o jiných rozhodčích.

Na právě probíhajícím US Open už ATP nahradila Steinera francouzským umpirovým rozhodčím Renaudem Lichtensteinem.