Zlato! České dívky vyhrály Mistrovství světa družstev do 14 let

- Radek Štohl

Český tenis znovu ochutnal úspěch. Dívkám do čtrnácti let se podařilo vyhrát Mistrovství světa družstev, ve finále porazily výběr Spojených států amerických již po dvouhrách. O zlatou medaili se postaralo trio Brenda Fruhvirtová, Linda Fruhvirtová a Nikola Bartůňková.

Mistrovství světa v Prostějova se zúčastnilo šestnáct zemí, které byly rozděleny do čtyř skupin. Česká republika byla slosována do "D", v níž se utkala s Japonskem, Egyptem a Koreou. A jak se dalo čekat, neztratila v ní jediný set.

Brenda Fruhvirtová nadělila pět kanárů a přišla pouhé dva gemy. Scénář přitom byl vždy stejný. Teprve dvanáctiletá Fruhvirtová naskočila do prvního zápasu dvouhry, Nikola Bartůňková odehrála druhý singl. Ve čtyřhře se následně představily sestry Brenda Fruhvirtová, Linda Fruhvirtová.

Mladé hráčky vedené kapitánem Tomášem Josefusem tak ovládly úvodní část a ve čtvrtfinále narazily na výběr Filipín, rovněž v zápase o semifinále bylo jasno již po dvouhrách, třetí bod přidala dvojice Nikola Bartůňková, Linda Fruhvirtová.

První komplikace nastaly až v semifinále s Kanadou. Brenda Fruhvirtová sice proti Kayle Crossové vyhrála 6:3, 6:1, Nikola Bartůňková však nestačila na Vikroii Mbokovou 6:4, 3:6, 2:6. O postupujících rozhodla čtyřhra, ve které sestry Fruhvirtovy porazily dvojici Crossová, Mboková 7:6(4), 6:3.

V sobotu dopoledne tak na domácí fanoušky čekalo finále s českou účastí. Proti stály Američanky.

Brenda Fruhvirtová ho znovu odstartovala výhrou, Tsehay Driscollovou přehrála 7:5, 6:4. Následně do dvouhry poprvé zasáhlá starší sestra Linda, čtrnáctiletá hráčka však neměla slitování s Clervie Ngounoueovou, kterou smetla 6:0, 6:1. Již po úvodních dvou zápasech tak bylo jasné, že zlato z ženské části turnaje zůstane doma.