Rozhoří se boj o moc? Do hráčského koncilu se vrací Federer s Nadalem

- Jan Vojkůvka

Politický vývoj na okruhu ATP nenechává nikoho chladným, a to ani takové kliďase, jakými jsou Roger Federer s Rafaelem Nadalem. Ti se vrací do hráčského koncilu, kam byli zvoleni po rezignaci několika členů. Do funkcí se vrátí po několika letech, Nadal byl dokonce v roce 2012 viceprezidentem.

Federer s Nadalem byli vybráni do koncilu společně s Rakušanem Jurgenem Melzerem a nahradí Jamieho Murrayho, Robina Haase a Sergeje Stachovského. Do vybrané společnosti si je zvolili ostatní členové rady.

Angažování švýcarsko-španělského dua ovšem rozhodně není dobrou zprávou pro Novaka Djokoviče. Muže, který podle mnohých stojí za hodně neuváženými kroky, a jenž se snaží prosadit do vedení ATP Marka Leschlyho, ředitele Universal Tennis Rating, což je konkurent zavedeného dlouholetého žebříčku ATP.

Spekuluje se, že Djokovič, jenž je současným prezidentem hráčské rady ATP, bude mít po příchodu Federera s Nadalem velké problémy, jak dosáhnout svých ambiciozních plánů.

„Rozhodli jsme se, že do toho spolu půjdeme. Já na to nebudu sám, on na to nebude sám,“ vyjádřil se k návratu do koncilu Nadal. „Spolu tvoříme docela dobrou sílu a můžeme pomoci určitým způsobem, a doufejme dobrým způsobem, našemu sportu. Chceme pomoci a samozřejmě také pochopit, co se děje. Poslední rok přinesl v mnoha věcech nějaké zvraty,“ připomněl.

Narážel zejména na odvolání ředitele ATP Chrise Kermoda, který byl ve své funkci úspěšným. Ale nebyl zrovna oblíbencem Djokoviče. A tím problémy začaly...

Politikaření, ne tenis
Hráčský koncil ATP se totiž dostává na rozcestí, které je potřeba opět spojit. Současná situace se začíná stávat neúnosnou a vidí to zejména ti, kteří se rozhodli své působení v radě ukončit. Jamie Murray, Robin Haase a Sergej Stachovskij rezignovali na své pozice už v červnu.

Důvody přitom byly zřejmé a vystihl je právě Murray. „Zatímco první dva roky v koncilu jsem si užíval, udělali jsme spoustu dobrých věcí pro tenis. Ale poslední rok se z toho stala více politika. Seděli jsme na schůzi šest, sedm hodin, a o tenise nepadlo ani slovo,“ štvalo Murrayho.

„Myslím, že pár lidí se snaží uchopit moc a prosadit si svou cestu, které osobně nevěřím, že je správná. Hraje se na osobní vendety a lidi zajímá jen vlastní zisk,“ poodhalil, proč rezignoval.

Kauza Kermode, aféra Gimelstob
Březnové odvolání Kermodeho, který ve své funkci skončí na konci roku a nebude mu tak prodloužena smlouva, vyvolala mezi tenisty poprask. Nelíbila se ani Federerovi s Nadalem, který o rozhodnutí koncilu hovořil jako o kontraproduktivním. Rozhodnutí se nelíbilo ani dalším.

Předním hráčům se nelíbilo ani to, nakolik Djokovič prosazoval do funkce Justina Gimelstoba, toho času vyšetřovaného kvůli brutálnímu napadení, a mimochodem rovněž odpůrce Kermodeho. V květnu Gimelstob odmítl napadnout obvinění a podle zákonu tím de facto svou vinu přiznal. A pod tlakem se musel své pozice ve vedení ATP vzdát, což potěšilo především Andyho Murrayho a Stana Wawrinku, kteří byli v čele kritiků setrvání Gimelstoba ve funkci. Svým odstoupením se vzdal i možnosti nahradit Kermodeho.

Djokovič, který měl ke Gimelstobovi blízko, začal hledat jiného favorita, kterým se stal Leschly. To už ale jeho pozici oslabila rezignace výše zmíněných členů rady, kteří s vývojem situace nesouhlasili.

Dali tím prostor k návratu tenistů, jejichž vliv a slovo má v mužském tenise velkou váhu. Tenistů, kteří se netají odlišnými názory oproti Djokovičovi. Tenistů, kteří se mohou klidně dostat do tvrdé opozice a znemožnit svým vlivem Djokovičovi prosadit svou.

Federer, Nadal a Melzer se připojí ke koncilu už při příští schůzi, která se bude konat před US Open. Doplní tak prezidenta Djokoviče, viceprezidenta Kevina Andersona, a další členy Johna Isnera, Sama Querreyho, Yen-Hsun Lua, Vaska Pospisila, Bruna Soarese a Colina Dowdeswella, který zastává pozici bývalých hráčů.