Bez tlaku, avšak o něco později. Bývalá světová jednička se na kurty vrátí v lednu

- Jan Vojkůvka

Původně se šestinásobná grandslamová šampionka a bývalá světová jednička ve čtyřhře, Sania Mirzaová, chtěla na kurty vrátit už letos v létě, aby stihla US Open. Nakonec se však zkušená hráčka rozhodla svůj comeback trochu odložit. Na dvorce, s cílem uspět na olympiádě 2020, se vrátí v lednu příštího roku.

Vítězka 41 deblových titulů vynechala kompletní ročník 2018 a v říjnu porodila syna Izhaana. „Můj syn je mým největším požehnáním v životě. To, že vidím ženy jako je Serena, které se po porodu dokázaly vrátit, je velkou inspirací,“ řekla ke své motivaci Mirzaová.

Naposledy se indická tenistka na kurtu při soutěžním utkání objevila v Pekingu v říjnu 2017. Ani více než dvouletá pauza ji ovšem o chuť dál hrát nepřipravila.

Svůj comeback postupně posouvala, až se nakonec rozhodla, že dřív než v lednu se do turnajového kolotoče nevrátí. Co však táhne dvaatřicetiletou maminku, jež už vše dokázala, zpět do boje?

Jsou to olympijské hry v Tokiu, na kterých touží po úspěchu a zisku medaile. A to ať už v klasické ženské čtyřhře, nebo v mixu. V něm skončila na posledních hrách v Riu na čtvrtém místě, když spolu s Rohanem Bopannou prohráli v duelu o bronz Lucii Hradecké a Radku Štěpánkovi.

„Na okruhu jsem dosáhla všeho, o čem jsem vůbec mohla snít. Nemám potřebu něco někomu dokazovat. Cokoliv se ještě stane, to bude pro mě bonus,“ přiznala Mirzaová, která se nikterak netají tím, že olympiáda v Tokiu je právě tím turnajem, ke kterému vzhlíží.

Co však bude pak? Bude hrát i dál? To sama neví. Mirzaová, jež v roce 2017 hrála i s Barborou Strýcovou a Andreou Sestini Hlaváčkovou, dává věcem volný průběh. Tlak na sebe nevytváří. Užívá si mateřství, během něhož pečlivě a tvrdě trénuje. Ostatně od porodu shodila 26 kilogramů.

„V tuto chvíli vidím jako nejpravděpodobnější, že se vrátím v lednu,“ podotkla. „Už jen to, že se budu moci vrátit, je úžasné.  Hlavním důvodem, proč chci zpátky, je, že miluji hraní a soutěžení. Dokud ale nebudu stoprocentně připravená, tak hrát nechci. Nemělo by smysl se vrátit a hned se zranit,“ dodala.