ATP

Životní sezóna? Sorry, máš padáka! Fognini nečekaně vyhodil trenéra

- Michal Hladký

Fabio Fognini zvítězil pod Francoem Davinem na pěti turnajích, v žebříčku ATP dosáhl svého nejlepšího umístění, když mu patřila devátá pozice. Spolupráce, která započala v roce 2016, však nyní náhle končí.

Ital Fognini se dostal na stará tenisová kolena do první světové desítky, jenže... Končíš! Oznámil z ničeho nic svému kouči Davinovi po životním roce. Na vině je podle všeho pocit, že si navzájem již nemohou více předat.

Dvaatřicetiletý italský tenista zvítězil na turnaji kategorie Masters 1000 v monackém Monte Carlu a potřeboval změnu. Její oznámení přišlo po čtvrtfinálovém vyřazení na Los Cabos Open, kde obhajoval titul, a tak vypadl z elitní desítky.

Kvality Davina se ukázaly hned v prvním roce. „Byla to velká výzva. V té době Fabio pomalu pokukoval po ukončení kariéry, měl za sebou špatnou sezónu, vždyť se pohyboval kolem padesátého místa,” poukázal Argentinec na těžké začátky.

Právě v tuto dobu Fognini vstupoval do nové životní etapy. Se svou manželkou Flavií Pennettaovou očekávali potomka, k tomu psychická únava po třinácti absolvovaných sezónách byla znát. „Začal tvrdě pracovat a vrátil se zpět mezi špičku,” pochvaloval si svého svěřence Davin. 

Ještě nedávno vše působilo idylicky. Minulý rok v Římě se nechal Davin slyšet, že spolu s italským bouřlivákem vychází perfektně. „Pokaždé jsme se domluvili na taktice, nikdy jsme se nehádali,” zmínila se například bývalá světová třicítka.

I kvůli veleúspěšnému společnému působení nikdo nečekal, že se jejich cesty rozejdou již po třech letech. Nutno dodat, že Fognini hledal dlouhodobou spolupráci, která by byla podobná té předchozí se Španělem Josem Perlasem, jež trvala pět let.

Náhrada ještě oznámena nebyla. Ke změně se zatím nevyjádřil ani jeden z aktérů. Fabio Fognini nyní hraje na Rogers Cupu. Tam plní roli nasazené sedmičky a přes Američana Paula prošel do osmifinále.