Kdo po Torontu obsadí tenisový trůn? Šanci na post jedničky má i Plíšková

- Marek Bartošík

Dočká se Česká republika znovu ženské světové jedničky ve dvouhře? Karolína Plíšková je jednou ze tří adeptek na první místo žebříčku po turnaji v Torontu. K vystoupání na vrchol potřebuje minimálně postup do semifinále. Jistotu by jí dal titul.

Už před začátkem turnaje v Torontu se vědělo, že světovou jedničkou po jeho konci bude jedna z trojice Ashleigh Bartyová, Naomi Ósakaová a Karolína Plíšková. Jelikož Australanka prohrála už svůj úvodní zápas a neobhájila semifinále, její šance na setrvání na prvním místě žebříčku se velmi snížily.

Ve virtuálním pořadí sice se 6256 body stále vede, druhá Ósakaová ale ztrácí pouhých 28 bodů. K překonání Bartyové jí tak stačí zvládnout vstup do turnaje proti Tatjaně Mariaové.

Plíšková má na Australanku manko 206 bodů. Přeskočí ji, pokud postoupí alespoň do semifinále. To by jí také zaručilo pozici světové jedničky za předpokladu, že Ósakaová nepostoupí mezi nejlepších osm.

Dvojnásobná grandslamová šampionka Ósakaová má na Plíškovou výhodu 178 bodů. V praxi to znamená, že když česká jednička získá titul, má jistý návrat na ženský tenisový trůn. Jestliže prohraje finále a Ósakaová nepostoupí dál než do semifinále, pak bude Plíšková rovněž světovou jedničkou. Hráčky se můžou potkat až v boji o titul.

Bartyová vládne světovému pořadí od 24. června, na kontě má nyní sedm týdnů. O jeden více nasbírala od července do září 2017 Plíšková. Ósakaová držela první místo po letošním Australian Open celých jednadvacet týdnů. Překonala ji právě Australanka díky triumfům z Miami, Roland Garros a Birminghamu.