Po zebrách kanárci. Areál ve Flushing Meadows letos ovládla křiklavě žlutá

- Filip Lefenda

Světový trh je zaplaven velkým množstvím sportovních značek, největší popularitě se však dlouhodobě těší firmy Nike a Adidas. Nejinak je tomu i mezi tenisty. A zatímco v Paříži na sebe strhával pozornost především německý výrobce, v dějišti závěrečného grandslamu letošní sezóny je tomu přesně naopak.

Jistě si ještě vybavíte prazvláštní „zebří“ kolekci, do které firma Adidas oděla své hráče během antukového Roland Garros. Pod Eiffelovou věží tehdy oblečení s černobílým motivem oblékal kromě spousty dalších i Tomáš Berdych a mělo podle slov japonského návrháře Jódžiho Jamamota vyvolávat pocity pružnosti a pohybu.

Poté přišel na řadu „konzervativní“, či chcete-li, „čistě bílý“ Wimbledon, kde byl prostor pro prezentaci výjimečných vzorů minimální. Úder tak firma Nike vrátila až na „domácím“ US Open. Nebo lépe řečeno – pokusila se o to. Výrazně křiklavé fosforové oblečení totiž vzbuzuje v řadách fanoušků, zejména těch televizních, vášnivé diskuze.

Jestliže v Paříži byly k vidění zebry, v areálu ve Flushing Meadows v současnosti „poletují“ kanárci. Ve svítivé žluté lze najít nejen americké tenisty jako Johna Isnera, Taylora Fritze, Ryana Harrisona, Jacka Socka či Francise Tiafoea, ale samozřejmě i další, včetně žen. Když byla v rámci úvodního kola na dvorci Petra Kvitová, dost možná některým méně pozorným divákům zabralo nějaký čas se zorientovat, na které straně dvorce vlastně šestadvacetiletá Češka zápolí. I ona je totiž jednou z těch, které firma Nike letos obléká. To samé platí i v případě Lotyšky Jeleny Ostapenkové, která byla v inkriminovaném utkání její soupeřkou.

Právě taková střetnutí se některým přítomným u televizních či počítačových obrazovek příliš nezamlouvají. Zmíněná fosforová je navíc prakticky totožná s barvou tenisového míče, což je prezentováno jako další rušivý element. Něco na tom asi bude. Existuje ovšem na druhou stranu i lavina těch, kterým se kolekce více než zamlouvá. A zejména v řadách hráčů a hráček není barva nikterak limitující. „Kanárkem“ je tak v New Yorku aktuálně třeba i Lucie Šafářová.


Jack Sock (USA)


Ryan Harrison (USA)


Juan Martin Del Potro (Argentina)


Nick Kyrgios (Austrálie)


Petra Kvitová (Česká republika)


Caroline Garciová (Francie)


Elina Svitolinová (Ukrajina)


Eugenie Bouchardová (Kanada)


Roberta Vinciová (Itálie)

Zdroj fotografií: Twitter US Open Tennis (@usopen)