Věrnost se vyplácí! Federer, Nadal a Djokovič těží z dlouhodobých vztahů

- Marek Bartošík

Roger Federer, Rafael Nadal i Novak Djokovič jsou důkazem, že uspořádanost vztahů má důležitý vliv na výkony předvedené na kurtech. Všichni tři dnes už legendární tenisté jsou se svými drahými polovičkami nejméně patnáctým rokem. Mirka Federerová, Jelena Djokovičová a Xisca Perelló kromě jiného pomáhají svým protějškům i profesně.

Stabilní zázemí rovná se velké výsledky. Takový vzorec platí pro všechny tři nejlepší tenistky tohoto tisíciletí, tedy Rogera Federera, Rafaela Nadala i Novaka Djokoviče. Každý z nich má už dlouhá léta stejnou partnerku, která jim ve skvělé kariéře pomáhá.

Začněme dvacetinásobným grandslamovým vítězem Rogerem Federerem. Začátek jeho vztahu s manželkou Mirkou je dobře známý, stalo se tak na Letních olympijských hrách v Sydney v roce 2000.

Devatenáctiletý Federer byl tehdy profesionálem pouze dva roky a na kontě neměl žádný ATP titul. Do nynějška jich i zásluhou Mirky, kterou si v dubnu 2009 vzal a má s ní čtyři děti, nasbíral 102. „Bez její podpory bych už tenis pár let nehrál,“ nechal se už dříve slyšet Federer, kterého jeho manželka často silně povzbuzuje z hlediště. Kromě toho figuruje i ve správní radě jeho nadace.

Taktéž Novak Djokovič začal chodit se svou budoucí ženou Jelenou už jako teenager. V roce 2005 bylo srbskému tenistovi osmnáct a podobně jako Federer byl na tenisovém okruhu pouhé dva roky a na první titul ještě čekal.

O čtrnáct let později je šestnáctinásobným grandslamovým vítězem a jedním z nejlepších tenistů historie. A po boku má tutéž ženu, jež je mu od roku 2014 manželkou. Jelena Djokovičová se stará nejen o jejich děti Stefana a Taru, ale i tenistovu nadaci – a rovnou z pozice ředitelky. Djokovič si jejího úsilí nesmírně váží.

„Toto je má poklona tobě, má lásko. Slavím tvé narození a všechny úspěchy, kterých jsi dosáhla a kterých ještě dosáhneš. Jsi skvělá kamarádka, žena, matka, učitelka, vedoucí představitelka, podnikatelka i filantropka,“ napsal loni na Instagram k příležitosti manželčiných narozenin Djokovič.

Rok 2005 znamenal rovněž začátek vztahu mezi Rafaelem Nadalem a Xiscou Perelló. Devatenáctiletý Španěl tehdy získal kromě srdce své přítelkyně i první grandslamový vavřín na Roland Garros. Nadal s Perelló ještě manželé nejsou, to se ale změní už letos na podzim.

Xisca se podobně jako Jelena Djokovičová angažuje v manželově nadaci, pracuje na pozici projektové ředitelky. Z trojice partnerek je právě Perelló tou, která se nejvíce vyhýbá médiím.

Podobnou dráhu vzorného partnera jako Federer, Nadal a Djokovič nastupuje i Taylor Fritz. Teprve jednadvacetiletý Američan se už v červenci 2016 oženil po více než dvouleté známosti s Raquel Pedrazaovou. V lednu 2017 se jim narodil syn Jordan.

Fritz zatím potvrzuje pravidlo, že stabilní rodinné zázemí umožňuje kvalitní výsledky. Od konce června si připsal už tři turnajová finále včetně titulu z Eastbourne a v žebříčku mu patří 25. příčka.

A koho bychom našli v opačném táboře, který charakterizují méně stabilní vztahy? Namátkou lze zmínit mimo jiné Jacka Socka, Juana Martína del Potra, Nicka Kyrgiose a Gaëla Monfilse.