Milán se blíží. Jak si kdo stojí v závodě o Next Gen ATP Finals?

- Marek Bartošík

Tenisová sezóna se pomalu blíží do své závěrečné fáze a oči tenisových příznivců pomalu směřují k letošnímu žebříčku, který napoví, kdo se podívá na Turnaj mistrů. Stranou ale nesmí zůstat ani Next Gen ATP Finals, tedy turnaj pro hráče do jednadvaceti let včetně.

Stefanos Tsitsipas, Félix Auger-Aliassime, Alex De Minaur, Casper Ruud, Denis Shapovalov, Frances Tiafoe, Miomir Kecmanovič a domácí divoká karta. Tak aktuálně vypadá možné startovní pole pro třetí ročník Next Gen ATP Finals v Miláně.

Exhibiční turnaj pro hráče do jednadvaceti let se uskuteční od 5. do 9. listopadu 2019, tedy týden před londýnským Turnajem mistrů. To může být pro organizátory milánského klání problém, neboť obhájce titulu Tsitsipas se s velkou pravděpodobnostní do Londýna kvalifikuje.

Pak by asi dvacetiletý řecký tenista turnaj tenisových mladíků vynechal. Stejně učinil loni i předloni Alexander Zverev.

S ostatními hráči už to pro italské pořadatele vypadá nadějněji. Dvojka Auger-Aliassime je v letošním pořadí jedenáctý a na osmého Medveděva ztrácí přes 500 bodů. Trojka De Minaur, mimochodem loňský finalista, je v pořadí za sezónu 2019 až dvaatřicátý.

Těsně za hranicí ke kvalifikaci do Milána se nachází senzační wimbledonský osmifinalista Ugo Humbert, na sedmého Kecmanoviče ztrácí pouhých 26 bodů.

Next Gen ATP Finals je turnaj výjimečný svým systémem. Sety se hrají pouze do čtyř her a bez výhod, za stavu 3:3 je tiebreak. Hráči se také nezdržují diskuzemi o výrocích čárových rozhodčích. Ti na turnaji vůbec nejsou, o všem rozhoduje jestřábí oko.