Rafael Nadal: Svému životu hodně dlužím

- Jan Vojkůvka

Stal se nejlepším antukářem historie, vlastní dřinou se vyškrábal mezi nejlepší sportovce světa, díky čemuž se stal také jedním z nejlépe placených sportovců světa. Zkrátka, život Rafaela Nadala je plný přívlastků „NEJ“. Přesto zůstává pokorný a skromný, sláva mu do hlavy nestoupá. A přiznává, že vlastnímu životu vděčí za vše, čeho doposud dosáhl.

Kariéra španělského tenisty se dostala do podzimního období. Ví to každý, nejlépe ovšem sám Nadal. Je to ona doba, kdy se hráč cítí být stále mladý, ale věk zastavit nedokáže. A v takových chvílích se člověk nevyhne bilancování.

„Po všech těch letech jsem prožil věci, o kterých jsem si nikdy ani nedovolil snít,“ přiznal Nadal. „Svému životu hodně dlužím. Za to všechno, čím mi dovolil projít,“ řekl s nostalgickou náladou v rozhovoru pro francouzský deník L'Equipe.

Rodák z Manacoru na Mallorce byl velkým talentem už od dětství. Díky vlastnímu strýci Tonimu Nadalovi se nakonec dostal k tenisu, ve kterém se stal legendou. Zejména pak na antukových dvorcích, o čemž svědčí i 12 titulů z Roland Garros.

„Nebýt Toniho, hrál bych místo tenisu fotbal,“ přiznal Nadal. Kam by to dotáhl s fotbalovým míčem, nad tím se dá pouze spekulovat. Ovšem kam to dotáhl s tenisovou raketou, to je něco neskutečného. I proto si neustále připomíná větu, kterou mu právě Toni jednoho dne řekl.

„Rafaeli, dosáhl jsi mnohem víc, než sis mohl vůbec představit, když jsi odcházel z Manacoru.“

Jak sám řekl, životu vděčí za mnohé. Na druhou stranu, právě on si svůj život zařídil takový, jaký ho má. Neskutečnou dřinou v posilovnách a na tenisových kurtech. Na turnajích od dětství, přes juniory, až po vrcholy dospělého tenisu.

Přitom se s ním osud příliš nemazlil, stačí si připomenout, jak často musel marodit kvůli vleklým problémům s koleny. Kolik času místo cestování po turnajích strávil léčbou a rehabilitacemi. Neustále mu bylo predikováno, že kariéru nebude mít dlouhou. On to ale nevzdal.

A i když se nezadržitelně blíží konec, který jednoho dne potká všechny sportovce, Nadal na něj nemyslí. „Beru to momentálně den po dni. Nepřemýšlím nad tím, co bude za rok nebo za pět let. Je pro mě těžké si představit život bez nějakého soutěžení. Ať už by to byl golf nebo fotbal, ať už by to bylo cokoliv, bojovného ducha budu mít pořád v sobě a tak se mi to líbí,“ dodal.