ATP

Fantastické počínání! De Minaur při titulu ohromil čísly na servisu

- Radek Štohl

Alex De Minaur v Atlantě získal druhý kariérní titul. Dvacetiletý Australan ve finále porazil Taylora Fritze 6:3, 7:6, zásluhou čehož se stal nejmladším vítězem v historii turnaje. Minaur přitom během celé akce nečelil jedinému brejkbolu. V průběhu týdne ke všemu ztratil jen sedm míčků po prvním servisu.

V polovině února oslavil dvacáté narozeniny, již v té době byl považovaný za obrovský talent. Alex De Minaur se v juniorské kategorii vyšplhal až na druhé místo kombinovaného žebříčku, krátce před tím si došel pro titul z dvouhry Australian Open.

Prvního úspěchu mezi dospělými dosáhl v sedmnácti letech, při třetí účasti na challengeru došel z kvalifikace až do finále. Od sezóny 2017 zkoušel turnaje kategorie ATP, nechyběl ani na grandslamech.

Na začátku loňského roku postoupil do semifinále Brisbane a finále Sydney, v obou případech mu nepomohl ani první úspěšný set. Ve druhé polovině sezóny mu chyběl zápas od titulu ve Washingtonu, na mládežnickém Turnaji mistrů nestačil v posledním zápase na Stefanose Tsitsipase.

První titul tak přišel "až" letos v Sydney, v Austrálii před dvacátými narozeninami neztratil ani set. Pro druhý turnajový vavřín si dokráčel nyní v Atlantě, kde sice přišel o sadu v semifinále proti Reillymu Opelkovi, ve finále přesto přehrál další talent Taylora Fritze 6:3, 7:6(2).

Pro De Minaura se přitom jednalo o vydařený turnaj na hodně frontách. Trofej z místní akce získal jako nejmladší hráč v historii, ke všemu se mu excelentně dařilo na servisu. Během turnaje ani jednou nemusel čelit brejkbolové hrozbě, což se v minulosti vydařilo jen Tommy Haasovi (Memphis 2007) a Johnu Isnerovi (Newport 2017).

Mladý hráč ohromil také při působení na prvním podání. V průběhu týdne a čtyř zápasů se mu jen sedmkrát přihodilo, že nevyhrál fiftýn po trefení úvodního servisu. Ve finále při něm ztratil pouze dva fiftýny z celkových jednatřiceti.

Růst své komety může potvrdit ve Washingtonu, kde se hraje od pondělí 29. července.