Když politika zasahuje do sportu. Ruská hvězda nemůže startovat ve Washingtonu

- Jan Vojkůvka

Takovou situaci ve své dlouhé tenisové kariéře snad ještě nezažila. Ruská tenistka Světlana Kuzněcovová nesmí startovat příští týden na turnaji ve Washingtonu. Důvodem je nevyřízené vízum do Spojených států. Problémem ovšem je, že žádost leží na americké ambasádě už půl roku.

Čtyřiatřicetiletá Kuzněcovová měla příští týden na turnaji ve Washingtonu dokonce obhajovat loňský titul. Šanci na zopakování výborného výsledku ovšem nedostane.

„Bohužel musím vynechat turnaj ve Washingtonu kvůli problémům s americkým vízem,“ napsala Kuzněcovová na svém Instagramu. „Chtěla bych se omluvit svým fanouškům, kteří tam na mě čekají. Nikdy jsem neměla podobné problémy a doufám, že jednoho dne vízum dostanu, abych mohla alespoň na nějakém americkém turnaji hrát.“

Doposud Kuzněcovová neměla s cestováním do Spojených států problémy. Dokonce se stala šampionkou US Open a získala celkem 6 titulů na amerických turnajích.

Ruské velvyslanectví vydalo k problémům s vízem Kuzněcovové prohlášení, v němž hovoří o ruské tenistce jako o oběti administrativních postupů. V posledních měsících došlo mezi oběma zeměmi ke zvýšenému politickému napětí, jehož výsledkem je větší kontrola v procesu žádosti o vízum.

Problémem ovšem je, že Kuzněcovová podala žádost s dostatečným předstihem už v únoru.

„Podali jsme protestní oznámení u ministerstva zahraničí požadující zastavení diskriminační politiky týkající se udělování víz ruským účastníkům mezinárodních sportovních turnajů,“ stojí také v prohlášení. Mezitím ruští diplomaté obvinili Spojené státy z úmyslného blokování vstupu svých sportovců do země.

Sama ruská tenistka nechápe, proč má letos problémy, kterým doposud nikdy nečelila. „V Moskvě jsem vždy žádala o vízum a neměla jsem nikdy žádné problémy. Na americké půdě se účastním turnajů od svých 16 let,“ dodala Kuzněcovová.