Jsme připravené hrát na tři vítězné sety, hlásí Serena

- Filip Lefenda

Za stejně peněz méně „muziky“? Po Wimbledonu opět začaly sílit diskuze o možném navýšení počtu setů v ženských utkáních. Ty hrají i na podnicích velké čtyřky jen na dvě vítězné sady, zatímco muži na tři. K tématu se v minulých dnech vyjádřila i americká legenda Serena Williamsová.

Zatímco Novak Djokovič zdolal v mužském finále Wimbledonu Rogera Federera až po téměř pětihodinovém urputném maratonu (4 hodiny a 57 minut), Simoně Halepové stačila k triumfu nad Serenou Williamsovou necelá hodina (56 minut). Rozdíl 241 minut se ale na „výplatní pásce“ nikterak neprojevil. Stejné odměny pro muže a ženy jsou tak leckterým trnem v oku.

A právě poražená finalistka, třiadvacetinásobná grandslamová šampionka, na toto téma v nedávné době promluvila. „Je to nesmyslný argument. Jasně jsme řekly, že jsme ochotné a připravené na tři vítězné sety hrát,“ uvedla Williamsová v rozhovoru pro Essentially Sports a pokračovala.

„Myslím, že by to zvládla každá tenistka. Vedení turnajů se ale vyslovilo proti, jsou rádi, že hrajeme jen na dva vítězné sety. Tato srovnání tak nejsou pro ženy zrovna spravedlivá,“ vysvětlila sedmatřicetiletá americká hvězda.

Na pět vítězných setů hrály ženy v letech 1891 až 1901 na US Open (s výjimkou ročníku 1893). Od roku 1984 pak bylo pětisetové pravidlo využíváno na závěrečném Turnaji mistryň, v roce 1999 se od něj ale zase upustilo. Důvodem byly negativní reakce ze strany televizních společností.