Brazilská hvězda v problémech. Členka elitní stovky neprošla antidopingovou kontrolou

- Jan Vojkůvka

Nejlepší brazilská tenistka současnosti se dostala do velkých problémů. Beatriz Haddad Maiaová byla provizorně suspendována kvůli užití zakázaných látek, když neprošla antidopingovou kontrolou ITF. Podle dostupných informací užila zakázané SARMs.

Haddad Maiaová, jež v posledních třech letech startovala i na turnaji WTA v Praze a v roce 2017 došla do čtvrtfinále, byla testována na doping v červnu na turnaji WTA 125k Series v chorvatském Bolu. V jejích vzorcích byly objeveny stopy dvou typu drog, jež se nazývají SARMs.

SARMs mají podobný účinek jako anabolické steroidy a jsou na listině zakázaných látek Světové antidopingové agentury. O této látce toho není příliš známo. Slouží na jedné straně jako doping, na straně druhé mají pomáhat při léčbě nejrůznějších zranění a onemocnění (uvádí se například osteoporóza, rakovina, laterární skleróza, svalová atrofie, ale i cukrovka či obezita).

Objevení těchto látek ve vzorku moči ze 4. června však může přijít třiadvacetiletou Brazilku draho. ITF ji provizorně suspendovala kvůli objevení SARM S-22 a SARM LGD-4033.

Třiadvacetiletá Haddad Maiaová je po Thomazovi Belluccim a Joao Souzovi třetí tenistkou z Brazílie, která neprošla antidopingovou kontrolou.

Aktuálně 99. hráčka světa a vítězka osmi turnajů ITF má za sebou velmi vydařený Wimbledon, na kterém prošla skrz kvalifikaci až do druhého kola (porazila Garbine Muguruzaovou), kde ale překvapivě vypadla s domácí Dartovou. Dá se očekávat, že se proti provizorní suspendaci odvolá. Kvůli porušení antidopingového programu ITF ji hrozí nejen suspendace, ale i nutnost vrátit například prize money z turnajů v Ilkley a Wimbledonu.