Hraje za Ameriku, ale Česko má radši. Proč syn české legendy reprezentuje USA?

- Jakub Slunečko, Jan Havlovic

Patnáctiletý Martin Damm kráčí ve stopách slavného otce – Čecha Martina Damma, který je grandslamový vítěz ve čtyřhře. I syn má našlápnuto k velké tenisové kariéře. I když už hraje pod vlajkou USA, do Česka se vrací každý rok. „Už mě to občas štve být deset měsíců v Americe. Vracíme se hlavně kvůli rodině, líbí se mi tady víc,“ říká Damm junior v rozhovoru pro Tenisový svět.

Martin Damm kopíruje tenisovou cestu svého slavného otce, který vystoupal v deblovém žebříčku na pátou příčku a v roce 2006 se stal na US Open grandslamovým vítězem ve čtyřhře. S rodinou se pak přestěhoval na Floridu, kde už vyrostly i jeho děti.

Z tenisového talentu i zkušeností svého otce by teď rád těžil i jeho syn Martin Damm junior. 

„Táta také servíroval kvalitně jako já. Měl dobré voleje, na síť chodil hodně často. Hrál hlavně debla, ale i v singlu hrál slušně. Táta to cílil na servis – volej, takhle bych to chtěl také hrát,“ říká Martin Damm mladší, který hraje oproti otci pravákovi levou rukou.

V juniorských kategoriích už má za sebou slušné úspěchy, v Americe je jednou z největších tenisových nadějí. 

Jakou roli v týmu mladého tenisty má jeho otec? „Táta není můj hlavní trenér, mám jiné kouče. Na kurtu je ale se mnou skoro každý den. Příliš do toho nemluví, neboť ví, že bychom se mohli pohádat. To se i občas stane,“ směje se patnáctiletý Damm junior.

I když vyrůstal v USA, mluví perfektně jazykem svých předků. Jednak protože se do Česka často vrací a také proto, že doma u Dammů se pořád mluví česky. „Z rodiny ale mluvím asi nejhůře,“ dodává se smíchem na tváři patnáctiletý talent.

Návraty do Česka? Hlavně kvůli trdelníku, říká
Damm junior tráví většinu roku v zámoří a do Česka se vrací pouze na léto. „Už mě to občas štve být deset měsíců v Americe. Jezdíme sem hlavně kvůli rodině. Líbí se mi tady víc než v Americe,“ prozrazuje. „Baví mě místní kultura a památky. Hlavně Palladium, tam s bráchou pořád něco nakupujeme. Nejvíc se těšíme na trdelník, to nás s bráchou vždy hrozně potěší."

Bohužel pro české fanoušky ale patnáctiletý tenista reprezentuje barvy Spojených států amerických. Existuje šance, že by hrál v budoucnu pod českou vlajkou? „Mám dobrý vztah s USTA (Americká tenisová asociace, pozn. red.), kde jsou dobří trenéři. V zámoří jsou také lepší podmínky, tady musí člověk hrát v zimě v hale. Přemýšlel jsem o reprezentaci Česka, když jsem byl menší. Teď už ale asi zůstanu jako Američan,“ dodává Damm junior poté, co se představil v prvním kole challengeru na Štvanici.

Do hlavní soutěže dostal od pořadatelů divokou kartu. Patnáctiletý Američan s českými kořeny ale uhrál v souboji s o dost zkušenějším Španělem Vilellou Martinezem jen dva gemy a po prohře dvakrát 1:6 pro něj turnaj Advantage Cars Prague Open skončil. Syn slavného otce byl vděčný především za získané zkušenosti.

„Dobrý zápas. Jsem rád, že jsem ho odehrál. Chtěl jsem ale získat určitě více než dva gemy,“ lituje. Jeho soupeř byl o devět let starší, tudíž měl o hodně více zkušeností. „Starší hráči vědí, co mají na kurtu dělat. Příště bych se chtěl v takovém zápase udržet déle ve výměně, abych měl větší šanci na zisk fiftýnu. Třeba i počkat na kratší míč,“ plánuje.

Vycházející hvězda amerického tenisu se v České republice dlouho nezdrží. Již v sobotu se kvůli tenisovým povinnostem vrací do zámoří. „Čeká mě mistrovství USA do osmnácti let, kde se bude hrát o divokou kartu do mužů na US Open. Poté budu hrát juniorku v New Yorku na grandslamu,“ prozrazuje Damm plány na další týdny.

I když miluje Česko a nedá na něj dopustit, pod českou vlajkou ho nejspíš nikdy hrát neuvidíme. 


Galerie