ATP

Rafa na okruhu nemá přátele, říká kouč Nadala. Jak vychází s Federerem?

- Radek Štohl

Život profesionálního tenisty je velmi specifický. Na jedné straně se hráči pravidelně potkávají na turnajích, na druhé straně každý hraje o vlastní úspěch. Nejinak to má také Rafael Nadal, který podle svého trenéra Francise Roiga nemá na tenisovém okruhu žádné přátele. A to ani Rogera Federera, se švýcarským protihráčem však dobře vychází.

Elitní tenisté během sezóny odehrají přes sedmdesát osmdesát zápasů. Ačkoliv Rafaela Nadala pravidelně sužují zdravotní problémy, ani on se velké porci utkání nevyhne. S přibývajícími duely roste významnost zápasů a rivalita, která ne vždy bývá přátelská.

V podobném duchu se v minulosti vyjádřil Němec Philipp Kohlschreiber. „Na okruhu se nepohybujete kvůli tomu, abyste si hledali kamarády, ale pokud strávíte tolik let pohromadě…za ty roky se vídáte s ostatními hráči při rozehrávkách, tenisté mluví stejným jazykem, takže si povídáte, trénujete a hrajete karty," prohlásil před více jak dvěma lety.

Citlivému tématu se v rozhovoru pro Tages Anzeiger nevyhnul ani Francis Roig, jednapadesátiletý Španěl je v týmu Nadala již od roku 2005. „Rafa na okruhu nemá přátele. Dobře vychází s Rogerem Federerem, ale když se dostanou na kurt, tak oba moc dobře ví, o co se hraje. A co to znamená pro světový tenis. Pro mě osobně se jedná o největší rivalitu všech dob," sdělil upřímný trenér.

Roig však mluvil také o svém svěřenci a jeho zaujetí pro hru. „Rafa potřebuje být zapálený do zápasu, jinak jeho úroveň tenisu upadá. Nedokáže dělat věci na osmdesát procent, vždy potřebuje na sto. Jedná se o soutěživý typ, dokonce i v golfu," uzavřel kouč pocházející z Barcelony.