Zápis do historie a večeře šampionů. Forejtek s Lehečkou ovládli Wimbledon!

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Ani z Wimbledonu neodjede česká tenisová výprava bez trofeje. Jonáš Forejtek a Jiří Lehečka triumfovali v juniorské čtyřhře, čímž si vynahradili svá neúspěšná představení ve dvouhře. Pro Forejtka je to po letošním Melbourne už druhý grandslamový titul. Lehečka se raduje poprvé.

Takový mečbol ve finále Wimbledonu by chtěl zažít každý. Po skvělém servisu Jiřího Lehečky čekala na Jonáše Forejtka na síti lahůdka v podobě namazané smeče. Český junior nabídkou nepohrdl, čímž rozhodl o vítězství 7:5 a 6:4 ve finále wimbledonské juniorky proti páru Liam Draxl, Govind Nanda.

„Return soupeřů sotva přelezl síť, nešlo to zkazit. Mečbol byl sice dobrý, ale pořád jsme v poslední hře prohrávali 0:30. Jirka dobře zapodával,“ vrátil se k závěru utkání Forejtek.

Pro zmíněného hráče je to druhá grandslamová trofej, tu první vybojoval po boku Dalibora Svrčiny letos v Austrálii.

Forejtek s Lehečkou jsou teprve třetí českou dvojicí, která na grandslamu vyhrála čtyřhru juniorů. Ještě před Forejtkem s Lehečkou a Forejtkem se Svrčinou se to povedlo na Roland Garros 1985 Petru Kordovi a Cyrilu Sukovi.

V historii wimbledonské juniorky se Forejtek s Lehečkou stali v pořadí teprve čtvrtým a pátým českým vítězem. Ve dvouhře v roce 1978 vyhrál Ivan Lendl a v roce 1992 David Škoch. Ve čtyřhře triumfoval doposud pouze Petr Korda v roce 1986.

„Je to dobrý. V juniorech jsme teď jako Češi silní. Všichni už jsme byli v elitní desítce, proto šance existují,“ liboval si Forejtek.

Označení wimbledonští vítězové zní krásně. Co vy na to?
JF: Je to výborný pocit. Jsme rádi, že jsme si vynahradili neúspěch ve dvouhře (Forejtek prohrál v prvním kole, Lehečka ve druhém; pozn. red.). Už od prvního zápasu jsme si říkali, že to chceme vyhrát.

Zmínili jste, že si svůj triumf naplno uvědomíte až večer. Přesto se musíte cítit skvěle i nyní…
JF: Cítíme se dobře, ale pořád jsme hlavou v zápase. Teprve před deseti minutami jsme odešli z kurtu. Teď jen vím, že jsme vyhráli grandslam.

Simona Halepová včera mluvila o tom, že po proměněném mečbolu ve finále grandslamu je všechno krásné a člověk si to snaží užít. Měli jste to podobně?
JL: Samozřejmě. Moment, kdy se na vás všichni lidi dívají a tleskají vám, si snažíte užívat co nejdelší dobu. Byla to taková naše odměna za nevydařenou dvouhru. Aspoň ve čtyřhře jsme ukázali, že tenis umíme.

Čím to, že tenisté i tenistky z České republiky jsou ve čtyřhře tak úspěšní?
JL: Slyšel jsem, že v ostatních zemích, například ve Francii, se v dětských kategoriích hraje pouze dvouhra. Naopak u nás se už od nejmenších kategorií hrají i čtyřhry.

Dvouhru i čtyřhru hrajete už od začátku své kariéry?
JF: Hrajeme stále obojí. Jen na turnajích dospělých se soustředím na dvouhru, protože je samostatný žebříček pro dvouhru a pro čtyřhru (v juniorech je žebříček sloučený; pozn. red.). Když je ale možnost, čtyřhru si zahraji. Je to dobrý trénink servisu, returnu a voleje. Tady jsem to ale samozřejmě jako trénink nebral. (úsměv)

Pomalu se blíží přechod na okruh dospělých. Bude US Open vaším posledním juniorským grandslamem?
JF: Ano, pokud tam pojedu.

JL: Pravděpodobně to bude můj poslední juniorský turnaj. Ještě uvidíme. Rád bych tam jel, ale bude záležet na domluvě s trenéry.

Je, nebo není pro vás lepší hrát už s dospělými?
JL: Jak se to vezme, všechno má své výhody i nevýhody. Když se hraje s muži, jsou to zkušenosti, na které později budeme moct navázat. Ale zase junioři jsou krásní v tom, že se podíváme na grandslam, potkáme slavné hráče a tak podobně. Je to dobré pro motivaci do budoucna. Když budeme makat, můžeme tohle zažívat ve větší míře.

Jedním takovým zážitkem je i večeře šampionů, které se zúčastníte. Co to pro vás obnáší?
JL: Bude tam společná večeře, vyhlášení vítězů všech kategorií. Víc jsme se o to ale nezajímali. Snažili jsme se soustředit na náš zápas a zbytečně nepředbíhat.

Patřičné oblečení máte?
JL: Všechno budeme mít k dispozici.