Popatnácté v řadě! Nadal se zapsal do historie

- Jan Vojkůvka

Španělský tenista Rafael Nadal dokázal něco, co v historii mužského tenisu nepředvedl ještě žádný tenista. Dokonce ani Roger Federer a Jimmy Connors. Popatnácté v řadě se totiž kvalifikoval na Turnaj mistrů, což je nový rekord mužského tenisu.

Federer s Connorsem se sice kvalifikovali celkem šestnáctkrát, ale nepovedlo se jim tohoto počtu dosáhnout v řadě. To Nadal, který se kvalifikoval popatnácté, nechyběl v elitní osmičce ani jednou od roku 2005, kdy se kvalifikoval poprvé.

Přesto Nadal nikdy Turnaj mistrů nevyhrál. A celkem šestkrát nakonec na finálovém turnaji sezony scházel. Umístění v elitní osmičce mu však ani jednou neuniklo.

Španělský tenista se kvalifikoval i letos a to jako první ze všech. Ještě před koncem Wimbledonu má v žebříčku Race to London 6225 bodů s bilancí 37 výher a 6 porážek. Od turnaje v Římě nepoznal v soutěžním utkání hořkost porážky a vyhrál 17 zápasů v řadě.

V pátek ho čeká souboj titánů s Rogerem Federerem o postup do finále Wimbledonu. I Federer je blízko kvalifikace na Turnaj mistrů, což by se mu povedlo posedmnácté v kariéře, což by byl absolutní rekord mužského tenisu.