Wimbledon: Fantazie! Strýcová vyřadila jedničky a postoupila do finále čtyřhry. Tři Češky v semifinále neuspěly

- Redakce

Barbora Strýcová se ve třiatřiceti letech prvně v kariéře podívá do finále grandslamu. V semifinále Wimbledonu neztratila ani set, po výhře nad světovými jedničkami ke všemu sama může v sobotu urvat post první tenistky deblového žebříčku. Na třetí společnou trofej z grandslamu si musí naopak počkat Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, Češky nezvládly semifinále čtyřhry proti dvojici Dabrowská, Su. Finále mixu si nezahraje Květa Peschkeová.

Strýcová je poprvé ve finále grandslamu
Barbora Strýcová se poprvé v kariéře objeví ve finále grandslamu. V semifinále wimbledonské čtyřhry se Su-wej Sie vyřadily nasazené jedničky Timeu Babosovou, Kristinu Mladenovicovou po sadách 7:6(5), 6:4.

První sada byla čistě o servisu, na začátku tiebreaku přišly na řadu minibrejku, ze šesti míčků se podávající dvojici vydařil jediný balónek, přičemž do vedení 4:2 se dostala Strýcová se Sie. Po třetím využitém setbolu tak třetí nasazené šly do vedení 1:0 na sety.

Ve druhém dějství přišel rychlý brejk v první hře, chvíli poté mohly vítězky prvního setu vést 3:0, ale nevyužily brejkbol. Za stavu 5:3 ještě neproměnily dva mečboly na returnu, při servisu Sie však třetí příležitost zužitkovaly v postup do finále. V něm se střetnou proti páru Dabrowská, Su.

„Byl to těžký zápas hraný na vysoké úrovni. První set byl důležitý, hrály jsme všechny velice dobrý tenis. Ve druhém jsme si vybudovaly sebevědomí. Jsme velmi šťastné,“ ohlédla se za úspěšným semifinále čtyřhry Strýcová.

Krejčíková se Siniakovou titul neobhájí
Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou na druhý wimbledonský titul v řadě nedosáhnou. Loňské vítězky čtyřhry v semifinále prohrály s dvojicí Dabrowská, Sü 1:6, 6:3, 3:6.

Druhým nasazeným hráčkám se po nevydařené první sadě, v níž dvakrát ztratily podání, vydařilo druhé dějství, v němž se ujaly vedení 2:0, aby následně odvrátily šest brejkbolů. V závěrečném setu Češky prohrávaly 1:3, následně nevyužily tři šance na rebrejk, což byly poslední příležitosti na dosáhnutí finále.

„Bojovaly jsme, jak to šlo. Na turnaji je vždycky nějaký zápas, který je těžký a člověk se jím musí prokousat. Nám se to dnes nepodařilo,“ hodnotila Krejčíková. Dabrowská a Sü na cestě do finále pouze dvakrát ztratily servis. Levoruká Sü, přestože je menšího vzrůstu, předvedla řadu účinných podání.

„Nemá rychlé podání, možná je to právě proto těžší. Používá leváckou rotaci, navíc se to zastavuje. Dnes ani vítr mi nepomáhal. Trápila jsem se s tím,“ přiznala Siniaková.

Peschkeová se do finále mixu nepodívá
Květa Peschkeová musí zapomenout na čtvrté grandslamové finále ve smíšené čtyřhře. Češka a její deblový parťák Wesley Koolhof v semifinále padli s dvojicí Dodig, L. Čchan 5:7, 4:6. Peschkeová předešlých úspěchů v mixu pokaždé dosáhla na US Open.

„Dnes to od nás byl o něco horší výkon než v předchozím utkání, přesto jsem spokojená. Zápas byl vyrovnaný, chybělo nám pár míčků v prvním setu,“ uvedla Peschkeová, která je s výsledkem na turnaji přesto spokojená.

S Koolhofem na Australian Open i Roland Garros prohrály už v prvním kole, tentokrát zvládly hned tři zápasy proti těžkým soupeřům. „Semifinále beru jako velký vzestup v naší společné hře. Konečně jsme se naučili navzájem doplňovat. Myslím, že ta harmonie je taková, jaká by měla být,“ těší českou tenistku.

Forejtek s Lehečkou jsou v semifinále juniorské čtyřhry
Jonáš Forejtek a Jiří Lehečka i nadále stvrzují roli nejvýše nasazeného páru ve čtyřhře juniorského Wimbledonu. Ve čtvrtfinále udolali šestý nasazený debl Micui, Saitoh 5:7, 7:6(6), 7:5. Češi po neúspěšném prvním setu ve druhé sadě dvakrát nevyužili náskok brejku, v tiebreaku ke všemu prohrávali 1:4. Zkrácené dějství ale otočili, v závěrečné sadě udeřili proměněným mečbolem.

Federer předčil Nadala ve čtyřech setech
Čtyřicátý vzájemný zápas "Fedal" lépe skončil pro Rogera Federera (3.). Švýcarský tenista v pátek večer přehrál Rafaela Nadala (2.) 7:6(3), 1:6, 6:3, 6:4, za dva dny tak bude bojovat o jednadvacátý grandslamový titul kariéry. Ten by rád vybojoval proti světové jedničce Novaku Djokovičovi.

Utkání jsme se podrobně věnovali zde.

Djokovič je zápas od wimbledonské obhajoby
Novak Djokovič (1.) se v neděli pokusí urvat šestnáctý grandslamový titul kariéry. V pátečním semifinále Wimbledonu přehrál Roberto Bautistu (22.) 6:2, 4:6, 6:3, 6:2 a i přes druhý ztracený set na turnaji bude usilovat o druhý titul z All England Clubu za sebou.

Centrální kurt (14:00)
Novak Djokovič (SRB) – Roberto Bautista Agut (ESP) 6:2, 4:6, 6:3, 6:2
Rafael Nadal (ESP) – Roger Federer (SUI) 6:7(5), 6:1, 3:6, 4:6

Kurt číslo 1 (14:00)
Dabrowská (CAN), Sü (CHN) – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 6:1, 3:6, 6:3
Babosová (HUN), Mladenovicová (FRA) – Sie (TPE), STRÝCOVÁ 6:7(5), 4:6
Middelkoop (NED), Jang (CHN) – Lindstedt (SWE), Ostapenková (LAT) 5:7, 2:6

Bude upřesněno (ne dříve než v 18:00)
Koolhof (NED), PESCHKEOVÁ – Dodig (CRO), L. Čchan (TPE) 5:7, 4:6

Junioři
Čtvrtfinále čtyřhry chlapců
FOREJTEK, LEHEČKA – Micui, Saitoh (JPN) 5:7, 7:6(6), 7:5