Bizarní příběhy Wimbledonu: pokus o žhářství i spánek přímo na kurtu

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Wimbledon toho ve své slavné historii zažil opravdu hodně. Již v úterý jsme vám přinesli smutné příběhy spojené se světovými válkami, tentokrát se podíváme na úsměvnější epizody.

Fanoušci přicházející do areálu All England Clubu, kde se koná Wimbledon, musí podstupovat podrobnou prohlídku batohů a tašek. Takové zdržení se v současnosti jeví jako běžná rutina, přesto má poněkud bizarní kořeny.

V roce 1913 sufražetky tvrdě bojovaly za volební právo pro ženy. Ty radikálnější se jednoho únorového večera posledního předválečného roku rozhodly založit požár v areálu tenisového Wimbledonu, a to přímo v hledišti centrálního dvorce!

Naštěstí je včas zpozoroval hlídač a pokusu žhářek ve Worple Road, kde se bývalý areál turnaje nacházel, zamezil. Od té doby se však zpřísnily bezpečnostní kontroly, návštěvníci areálu musí předkládat své batohy a tašky k nahlédnutí.

Náročná koktejlová párty

Jednapadesát let po bláznivém pokusu o zapálení centrálního kurtu se ve Wimbledonu udála další podivnost. V hlavní roli se představila čárová rozhodčí Dorothy Cavisová Brownová, která – vysílena předcházející koktejlovou párty rozhodčích – při zápase prvního kola ročníku 1964 mezi Abem Segalem a Clarkem Graebnerem upadla do hlubokého spánku!

Neúspěšně se ji pokusil probudit sběrač míčků. Posléze už Cavisovou Brownovou přivedl poklepáním na rameno zpět k vědomí Abe Segal, který zápas nakonec vyhrál. Společensky unavená rozhodčí dostala několik dní volna.

Zdroje: The Wimbledon Compendium 2019 (s. 155, 169)