O Wimbledonu jsme s Bárou mluvili už před sezónou, prozradil Kotyza

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: David Kotyza zná centrální dvorec ve Wimbledonu velmi dobře. Jako trenér Petry Kvitové tam dvakrát slavil turnajový triumf. Krásnou kulatou trofej pro šampionku dvouhry by ráda pozvedla i jeho současná svěřenkyně Barbora Strýcová. Zbývají jí k ní pouze dvě vítězství.

Třikrát dovedl do semifinále Wimbledonu Petru Kvitovou, v letech 2011 a 2014 s ní dokonce slavil triumf. Nyní David Kotyza zažije své celkově čtvrté semifinále na londýnském grandslamu, poprvé jako trenér Barbory Strýcové.

„Každá ta holka je jiná. Ke každé je třeba najít jiný přístup k věci, jinak mluvit a jinak pracovat,“ odmítl jakékoliv srovnání jednapadesátiletý Kotyza.

Co pro vás znamená být v semifinále jako trenér Báry?
Je to pro mě silný zážitek, užívám si to. Bára stejně jako já vyrůstala v Plzni, znám ji už od narození. Vím, co si uvnitř přála, co se ze sebe snažila vydolovat. A vydolovala to na turnaji, který je pro ni a v zásadě i pro mě ikonický.

Čím to, že se Bára tak skvěle připravila na Wimbledon?
Před sezónou jsme se bavili, kde sama cítí největší šanci a logicky tráva je její nejoblíbenější povrch. Jejím nejvýraznějším výsledkem bylo tady čtvrtfinále před pěti lety. Sama si vytyčila tenhle cíl. Přitom v minulosti, když se k něčemu moc upnula, tak se jí to většinou úplně nepovedlo. Tohle je její velké vítězství.

K úspěchu jí výrazně pomáhá útočná hra. Kde se to v ní vzalo?
Bylo to uvnitř. Jedna věc je, že to trénuje, druhá, že dostane odvahu hrát to v některých zápasech a zjistí, že to funguje. I statisticky je na síti mimořádně úspěšná. To je ten malý kousíček, ale možná vůbec nejdůležitější – zkusit to udělat bez garance úspěchu. A ono to většinou vyjde.

K útočné hře Báry jistě přispěl i váš kolega z týmu Lukáš Dlouhý…
Lukáš má vynikající postřehy ohledně hry, vidí to výborně takticky. Jsem moc rád, že tady je, protože dokáže vystihnout maličkosti nejen ve čtyřhře. Vidíme toho hodně podobně. Je mezi námi synergie, klape to dobře.


Galerie