Strýcová spí čím dál míň. Na Serenu se chce inspirovat od Vinciové

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Barbora Strýcová je semifinalistkou dvouhry i čtyřhry na letošním Wimbledonu. Po úterním úchvatném dvojboji dvouhra plus čtyřhra – mimochodem už třetím na turnaji – se může radovat i po středečním čtvrtfinále čtyřhry. Nyní ji čeká odpočinek, než ve čtvrtek vyzve sedminásobnou wimbledonskou vítězku Serenu Williamsovou.

Deváté vítězství na letošním Wimbledonu, po úterním postupu do semifinále dvouhry zajištění účasti v téže fázi deblového turnaje. To je aktualizovaná vizitka Barbory Strýcové v All England Clubu.

Česká tenistka a její parťačka Su-wej Sie vyzrály na silný pár Mertensová, Sabalenková 6:4, 6:2 a tenistka z Plzně si může odškrtnout další splněnou dílčí misi.

„Hrály jsme dobře a chytře. Na Sabalenkovou platily takové naše podvody. Vyvíjely jsme na ni tlak, hýbala jsem se na síti a ona to neúspěšně chtěla přervat silou,“ líčila Strýcová, jež na kurtu strávila pouze 61 minut. „Ušetřila jsem nějakou energii,“ těšilo ji.

Přesto je po devíti wimbledonských kláních jasné, že třiatřicetiletá Češka již vydala hodně sil, navíc ji od víkendu trápí ztuhlý krk.

„Lhala bych, kdybych tvrdila, že jsem čerstvá. Jsem unavená, ale ne K.O. Krk cítím pořád, ale při hře mě neomezuje,“ nechala se slyšet tenistka z Plzně, která po úterním čtvrtfinálovém triumfu téměř nespala.

„Přišla jsem hrozně pozdě domů. Dala jsem si večeři a usnula jsem kolem půl druhé. O půl páté jsem už byla vzhůru a pak mi nešlo spát. Jsem trochu nevyspaná. Čím víc jsem v turnaji daleko, tím je spánku míň,“ přiznala.

Alespoň částečně může pomoci fakt, že příliš utkání již Strýcovou na letošním Wimbledonu nečeká. Devět jich vyhrála, zbývají maximálně čtyři – semifinále a potenciální finále dvouhry i čtyřhry.

Pro zbývající bitvy navíc česká hráčka získá významnou podporu. „Přijede celá rodina. Máma, táta a ségra s dětmi. V boxu bude asi dvacet lidí,“ smála se Strýcová, jež svým nejbližším zařídila ubytování. O zbytek už se návštěvníci postarají sami.

Snad i rodina svou trochou zvýší úroveň výkonu české tenistky, který musí být v semifinále nebývale vysoký. Jinak na výhru proti Sereně Williamsové, jež má na kontě třiadvacet grandslamových titulů, nelze pomýšlet.

„Důležité bude, abych hru mixovala, chodila na síť a byla silná v mysli. Víc si s trenéry řekneme zítra. Nechci to mít v hlavě moc brzo,“ uvědomuje si Strýcová.

Že šance existují, napovídá poslední vzájemný souboj české tenistky proti Williamsové na předloňském Australian Open, který americká ranařka vyhrála 7:5 a 6:4.

„Přesně si ten zápas pamatuju. To bylo hrozné od nás obou,“ vzpomínala nepříliš nadšeně Strýcová, která by se sama ráda inspirovala ze semifinále US Open 2015.

Tehdy Roberta Vinciová – taktéž debutantka v semifinále grandslamu – americkou superfavoritku senzačně vyřadila. „Roberta strhla diváky tak, že jí snad fandili víc než Sereně. Tam si ji povodila hrozným způsobem,“ doplnila Strýcová.