Wimbledon: Federer s Nadalem postoupili do společného semifinále! Tři Češky jsou v semifinále čtyřhry

- Redakce

Po jedenácti letech se ve Wimbledonu odehraje zápas mezi Rogerem Federerem a Rafaelem Nadalem, oba hráči zvládli svá čtvrtfinále. Činily se rovněž Češky. Barbora Strýcová pokračuje ve fantastické jízdě, ve středu odpoledne se dostala do semifinále čtyřhry. Ve druhé dvojici nebudou chybět obhájkyně titulu Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou.

Strýcová bude hrát také o finále čtyřhry
Barbora Strýcová je ve Wimbledonu k nezastavení. Po úterním postupu do semifinále dvouhry se stejného úspěchu dočkala také ve čtyřhře, ve které společně se Su-wej Sie porazily dvojici Mertensová, Sabalenková 6:4, 6:2. Třetí nasazené do utkání vstoupily výborně, prvního brejku se dočkaly ve třetí hře. Za stavu 4:3 sice ztratily podání, následně se ale dočkaly rebrejku. Ve druhém setu již nemusely řešit žádné starosti na returnu, ze čtyř brejkbolů samy využily dva z nich. Na Strýcovou a Sie nyní čekají první nasazené Babosová, Mladenovicová.

„Super, užily jsme si to. Hrály jsme dobře a chytře. Jsem ráda, že jsme zápas zvládly ve dvou setech, protože jsem ušetřila nějakou energii. S Mertensovou a Sabalenkovou jsme prohrály v Miami, kde náš výkon nebyl nic moc,“ zmínila Strýcová po letos už deváté wimbledonské výhře.

Krejčíková se Siniakovou jsou v semifinále Wimbledonu
České deblistky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou postoupily na Wimbledonu do deblového semifinále a jsou tak opět o krok blíže obhajobě loňského titulu. Nasazené dvojky přehrály zkraje středečního programu nasazené osmičky, kterými v All England Clubu byly Němka Grönefeldová a Holanďanka Schuursová.

V úvodním setu povolily Češky soupeřkám jen dva uhrané gemy, ve druhém dějství pak měly Krejčíková se Siniakovou dvakrát výhodu brejku, ani jednou ale svůj lup na podání nepotvrdily, a to ani za stavu 6:5, kdy servírovala Siniaková na vítězství. Českým hráčkám, jež za stavu 4:5 odvracely dva setboly, to však nakonec vadit nemuselo, zápas totiž získaly v tiebreaku, a to po zcela jasném průběhu. Po triumfu 6:2 a 7:6(1) si loňské šampionky zahrají o finále proti kanadsko-čínské dvojici Dabrowská, Sü.

„Je to úžasné. Jsem moc ráda, že to klape. Všechny zápasy jsme vyhrály ve dvou setech. I když jsme se trápily, dokázaly jsme to vybojovat. Doufám, že uděláme poslední dva krůčky k titulu,“ sdělila Krejčíková.

Pro obě české tenistky jsou důležité trofeje. Žebříček, kde bojují s párem Babosová, Mladenovicová o první místo, příliš neřeší. „Pro mě je větší motivace vyhrát grandslam než nějak přeskakovat soupeřky v žebříčku,“ doplnila Krejčíková.

Peschkeová je ve čtvrtfinále smíšené čtyřhry
Květa Peschkeová si v letošním Wimbledonu zahraje o semifinále smíšené čtyřhry. Zkušená Češka a její parťák Wesley Koolhof ve třetím kole porazili dvojici Ajsám Kúreší, Nadija Kičenoková 7:6(5), 6:4. Pátý nasazený debl si problémy přivodil ve třetí hře zápasu, tehdy přišel o servis, ten si ovšem v osmém gemu vzal zpátky. Peschkeovou s Koolhofem nezlomily ani dva nevyužité setboly za stavu 6:5 v prvním setu.

Juniorka Fruhvirtová neudržela vedení
Linda Fruhvirtová se do čtvrtfinále juniorského Wimbledonu nedostane. Čtrnáctiletá tenistka po skalpu druhé nasazené v osmifinále nestačila na Prisku Madelyn Nugrohovou, se kterou prohrála 6:4, 3:6, 3:6. Fruhvirtová po úspěšné první sadě sice v druhém setu zvládla stáhnout manko brejku, od stavu 3:3 si však celkově třikrát ztratila podání, na returnu si naopak nevypracovala jediný brejkbol.

Junior Svrčina si zahraje čtvrtfinále
Dalibor Svrčina zvládl osmifinále dvouhry juniorského Wimbledonu. Šestnáctiletý talent v utkání o čtvrtfinále přehrál Australana Tristana Schoolkatea 6:4, 6:2, i když v duelu jednou ztratil servis. Od stavu 2:2 v prvním setu ovšem soupeři nedal příliš nadějí a třikrát mu vzal servis, sám neodvracel jedinou hrozbu.

Wimbledon poprvé od roku 2008 spatří duel Fedal
Fanoušci bílého sportu se dočkali. Prvně od památného finále mužské dvouhry ve Wimbledonu se na travnatém grandslamu potkají Roger Federer (3.) a Rafael Nadal (2.). Španěl v závěrečném čtvrtfinále neztratil sadu proti Sam Querreymu (65.), kterého porazil 7:5, 6:2, 6:2.

Federer vyhrál stý zápas ve Wimbledonu
Roger Federer (3.) potřinácté v kariéře postoupil mezi čtyři nejlepší tenisty WImbledonu. Švýcar ve čtvrtfinále dvouhry zvrátil duel proti Kei Nišikorimu (7.), kterého přehrál 4:6, 6:1, 6:4, 6:4 a posté v kariéře vyhrál zápas v All Engald Clubu. V semifinále vyzve Rafaela Nadala (2.).

Bautista poprvé prošel do semifinále grandslamu
Roberto Bautista Agut (22.) se v jednatřiceti letech dočkal prvního postupu do grandslamového semifinále. Španělský tenista ve čtvrtfinále přehrál překvapení Wimbledonu Guido Pellu (26.) 7:5, 6:4, 3:6, 6:3. O finále se utká proti Novaku Djokovičovi (1.).

Djokovič po ztrátě servisu vyškolil Goffina
Novak Djokovič (1.) bude poosmé během posledních deseti let hrát o finále Wimbledonu. Srbský tenista ve čtvrtfinále přehrál Davida Goffina (23.) 6:4, 6:0, 6:2. Djokovič v úvodním setu ztrácel a za stavu 3:4 byl na returnu. Od té doby se však situace na kurtu změnila a favorit přišel o pouhé dva gemy.

Cesta páru A. Murray, S. Williamsová skončila
Andy Murray se nedočká trofeje ze smíšené čtyřhry. Společně se Serenou Wiliamsovou vypadli v osmifinále, ve kterém prohráli s nasazenými jedničkami Bruno Soaresem, Nicole Melicharovou 3:6, 6:4, 2:6.

Centrální kurt (14:00)
Novak Djokovič (SRB) – David Goffin (BEL) 6:4, 6:0, 6:2
Kei Nišikori (JPN) – Roger Federer (SUI) 6:4, 1:6, 4:6, 4:6

Kurt č. 1 (14:00)
Guido Pella (ARG) – Roberto Bautista Agut (ESP) 5:7, 4:6, 6:3, 3:6
Sam Querrey (USA) – Rafael Nadal (ESP) 5:7, 2:6, 2:6

Kurt č. 2 (12:00)
Grönefeldová (GER), Schuursová (NED) – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 2:6, 6:7(1)
Sie (TPE), STRÝCOVÁ – Mertensová (BEL), Sabalenková (BLR) 6:4, 6:2
Soares (BRA), Melicharová (USA) – A. Murray (GBR), S. Williamsová (USA) 6:3, 4:6, 6:2

Kurt č. 3 (13:30)
Kontinen (FIN), Peers (AUS) – Klaasen (RSA), Venus (NZL) 6:4, 3:6, 7:6(5), 4:6, 3:6
Dodig (CRO), L. Čchan (TPE) – Roger-Vasselin (FRA), Klepačová (SLO) 2:6, 6:3, 6:4
Peers (AUS), Š. Čang (CHN) – Lindstedt (SWE), Ostapenková (LAT) 6:2, 5:7, 4:6

Kurt č. 12 (12:00)
Collinsová, Matteková-Sandsová (obě USA) – Dabrowská (CAN), I. Sü (CHN) 1:6, 3:6
Middelkoop (NED), Č. Jang (CHN) – Daniell (NZL), Bradyová (USA) 6:2, 6:7(5), 6:4
Sitak (NZL), Siegemundová (GER) – M. Pavič (CRO), Dabrowská (CAN) 5:7, 7:6(5), 13:12(5)

Kurt č. 8
Tristan Schoolkate (AUS) – DALIBOR SVRČINA 4:6, 2:6
Baadi (CAN), Jianu (ROU) – Riedi (SUI), SVRČINA 6:3, 6:1

Kurt č. 17
Chahoud (SWE), Nguyen (VIE) – PAULSON, Vanshelboim (UKR) 1:6, 1:6
Priska Madelyn Nugrohová (INA) – LINDA FRUHVIRTOVÁ 4:6, 6:3, 6:3
FOREJTEK, LEHEČKA – Dale, Martin (oba USA) 6:4, 6:4

Kurt č. 18
Koolhof (NED), PESCHKEOVÁ
 – Kúreší (PAK), N. Kičenoková (UKR) 7:6(5), 6:4.