Rekordní Williamsová! Grafovou vyrovnala i v počtu týdnů na čele žebříčku

- Jan Vojkůvka

Psal se rok 2013, 18. února. Asi málokdo tehdy tušil, že toto datum se zapíše zlatým písmem do historie ženského tenisu. Započala totiž šňůra 186 týdnů, po nichž se Serena Williamsová udržela na čele světového žebříčku WTA a vyrovnala tím rekord jiné legendy, Němky Steffi Grafové.

S počtem 156 týdnů na prvním místě světa se "krčí" třetí Martina Navrátilová. Bylo náročné vyrovnat letitý rekord Steffi Grafové, který se psal mezi daty 17. srpna 1987 až 10. března 1991. A přeci jen, Sereně Williamsové se to povedlo.

Od 18. února 2013 až do dnešního dne drží úctyhodnou šňůru 186 týdnů na prvním místě světa, čímž vyrovnala rekord Grafové a navíc u toho nejspíš ani nemusí zůstat. Serena má vše ve svých rukou, aby ještě vylepšila tuto dobu, přidala další týdny navíc a stanovila nejdelší sérii v historii ženského tenisu.

Den před 18. únorem, tedy 17. února, Serena sice prohrála finále v Dauhá, ale přesto se díky získaným bodům dostala do čela a před sebe už nikoho nepustila. Od té doby vyhrála celkem 24 turnajů, z nichž sedm bylo grandslamových. Navíc na spoustě dalších podniků byla ve finále.

Ale právě oněch sedm grandslamových titulů ji zároveň vyneslo na počet 22 triumfů na turnajích velké čtyřky a tím pádem vyrovnání dalšího rekordu Steffi Grafové, která v Open éře nasbírala rovněž 22 titulů.

Williamsová tak v cestě za rekordy může během letošního US Open pokořit hned dva - počet týdnů, během nichž bude bez přerušení na prvním místě světového žebříčku a počet titulů vybojovaných na grandslamových turnajích během Open éry.

Jen do celkového počtu týdnů na pozici světové jedničky má ještě daleko. Celkem Williamsová strávila na vrcholu 308 týdnů, zatímco Martina Navrátilová 332 a Steffi Grafová 377. Pokud se však Serena udrží před tlakem Němky Kerberové... Kdo ví, kdy jindy čtyřiatřicetiletá Američanka bude sesazena.