Nečestně, ale v rámci pravidel. Cornetová se zlobila, vysmátá soupeřka získala bod

- Jan Vojkůvka

Ne vždy a za každých okolností dávají tenisová pravidla smysl. Jednu takovou situaci zažil tento týden Wimbledon. V utkání čtyřhry měla Jelena Ostapenková servírovat do levého koridoru, místo toho se jí podání nevydařilo a přímo napálila u sítě stojící Cornetovou. Za normálních by to bylo špatné podání, ale trefou do soupeřky se mohla Lotyška radovat z fiftýnu.

Pokud se oprostíme od toho, že to rozhodně nebyl férově získaný bod, pravidla hovoří jasně. A umpirový rozhodčí je, chtě nechtě, musel aplikovat. Zásah do soupeře rovná se bod pro servírující hráčku.

K dokreslení situace je vhodné zmínit i to, že Ostapenková krátce před inkriminovanou situací pokazila první podání. Okamžitě se tak vyrojily spekulace, že se jednalo o úmysl. Na to i upozorňovala Cornetová, jež rozhodčímu spílala, že soupeřka servírovala přímo proti ní a nechápala, jak je možné tímto způsobem vyhrát výměnu.

Zatímco Ostapenková se svou parťačkou Kuděrmetovovou se zády k síti celé situaci smály, a ani se Cornetové neomluvily (respektive Ostapenková se za zásah neomluvila), Francouzka jen bezradně debatovala s rozhodčím, který neměl na výběr a musel přiřknout fiftýn vysmátým soupeřkám.

Kontroverzní situace nakonec rusko-lotyšské dvojici nepomohla. Alize Cornetová s Petrou Martičovou v prvním kole vyhrály 4:6, 6:4, 6:3. Na sociálních sítích a tenisových fórech si však Ostapenková za své chování chválu rozhodně nevysloužila.