ITF v Praze: Patnáctiletá Beránková vyřadila nasazenou jedničku, Slováková těsně prohrála s nasazenou čtyřkou

- Jan Vojkůvka, Jan Havlovic

Areál TJ Spoje Praha v úterý čekal po kvalifikačních bitvách konečně začátek hlavních soutěží ve dvouhře a čtyřhře, v nichž do akce v rámci prvních kol naskočilo v singlu 18 tuzemských hráček a v deblu pak toto číslo činí hned 20 tenistek. Jak se českých tenistkám vedlo? To zjistíte v našem článku!

Turnaj Kuchyně Gorenje Prague Open 2016 se po kvalifikačních dvou dnech konečně otevírá bojům v hlavní soutěži a na úvod představí šest singlových a šest deblových utkání prvního kola. Mimo jiné nás čekají i ryze české souboje.

Beránková využila divokou kartu

Obrovského úspěchu dosáhla teprve patnáctiletá Karolína Beránková, která v prvním kole porazila zkušenou první nasazenou Diu Evtimovou dvakrát 7:6. Beránková, která v Praze startuje na divokou kartu, tak dosáhla mezi dospělými na první výhru a také na první bod do žebříčku WTA. "Před zápasem s nasazenou jedničkou jsem si říkala, že hraji svou první desítku, a tak nemám, co ztratit. Říkala jsem si to půjdu užít," řekla Beránková po dnešní výhře. 

Výhra se nerodila snadno a byla velmi ubojovaná, o to cennější však pro Beránkovou je. Proti ní se na kurt postavila 564. hráčka světa a bývalá hráčka z první stopadesátky ženského rankingu, devětadvacetiletá Evtimovová, která byla jasnou favoritkou. Jenže papírové předpoklady vzaly za své už na začátku střetnutí, během něhož se Beránková dostala do vedení 3:0 s dvěma brejky v zádech. 

Česká mladičká tenistka sice o vedení záhy přišla a stav byl vyrovnaný 3:3, ale sadu dotáhla až do tiebreaku, ve kterém zvítězila 7:5. A lepší na kurtu se zdála být i v druhé sadě, kdy opět brejkovala soupeřku jako první a Evtimovová pouze dotahovala ztrátu. Napřed z 0:2, pak z 1:3. „Nejdříve mi všechno vycházelo, ale poté mi přestal fungovat servis, poté soupeřka dobře zaservírovala a dostala se zpět do zápas. Poté jsem to však naštěstí zvládla," zhodnotila Beránková průběh první sady. 

Ke zvratu mohlo dojít v koncovce druhé sady, kdy v jedenácté hře Bulharka poprvé v utkání šla do vedení a prorazila Beránkové její podání. Ale 148. juniorka světa se zastrašit nenechala, získala ztracený servis zpět a v dramatickém tiebreaku druhého setu udolala soupeřku 9:7.

Kunčíková udolala Novotnou

Ve dvouhře byl českým zápasem střetnutí Nikoly Novotné s Lenkou Kunčíkovou. Novotná, startující na turnaji na divokou kartu dokázala Kunčíkové výrazně zatopit a nedala ji nic zadarmo. V prvním setu sice jen dotahovala ztráty brejků a prohrála 3:6, ale v druhé sadě prokázala, že je sedmnáctiletá tenistka již nyní velmi kvalitní hráčkou. O čtyři roky starší Kunčíková sice opět začala sadu lépe a postupně po výměnách servisů vedla 4:2, ale v klíčovém sedmém gemu nedokázala brejk potvrdit a Novotná se dostala zpět do hry a nakonec celou sadu ubojovala čtyřmi vyhranými gemy v řadě. „Bohužel, ve druhém sadě jsem předvedla v rozhodujících okamžicích (4:2, 40:15) několik chyb," okomentovala průběh druhé sady Kunčíková v rozhovoru pro náš web. 

V rozhodující sadě to byla navíc ona, kdo jako první prorazil servis soupeřky. Obě hráčky si držely podání až do sedmého gemu, v němž Novotná využila brejkbol a posléze šla do vedení 5:3. Za stavu 5:4 mohla i podávat na vítězství, ale Kunčíková v sobě našla zbytky sil k odporu, získala servis Novotné a otočila vývoj zápasu. Třetí set nakonec vyhrála 7:5 a postoupila do druhého kola. „Utkání bych zhodnotila kladně i záporně. Soupeřku jsem v několika výměnách tlačila, avšak předvedla jsem i velké množství chyb, což je způsobeno hlavně tím, že se na dvouhru příliš nesoustředím," zhodnotila česká hráčka svůj zápas prvního kola. 

Z postupu se raduje i Rutarová

Náročný zápas odehrála také Eva Rutarová, která proti osmé nasazené Andreiové z Rumunska dokázala být na returnu tou nebezpečnější, navíc byla poměrně silná na servisu a to se projevila zejména v první sadě, v níž sice vedení 5:2 s možností podávat na vítězství ještě nepřetavila v zisk setu, ale vzápětí při druhé možnosti již ano a vyhrála 6:4.

Ve druhém dějství vlétla Rutarová na soupeřku doslova po hlavě a s výhodou dvou brejků vedla 3:0. Andreiová ale ve čtvrtém gemu jednu ztrátu smazala a ve zbytku sady se snažila dohnat manko. To se jí povedlo na poslední chvíli, když Rutarová za stavu 5:4 nedopodávala zápas. Andreiová si vynutila pokračování a dotáhl ztracený set až do tiebreaku, ve kterém ale Rutarová prokázala, že během zápasu byla lepší hráčkou a zvítězila ve zkrácené hře 7:5. „Utkání bylo velmi těžké, neboť soupeřka hrála opravdu dobře. Dnes se mi nehrálo kvůli silnému větru příliš dobře. Jsem velmi ráda, že jsem zápas dotáhla do vítězného konce, neboť v závěru druhého setu mi docházely síly," zhodnotila Rutarová svůj výkon v zápase prvního kola. 

V prvním čekala čekala náročná úloha na teprve sedmnáctiletou Annu Slovákovou, která se utkala se čtvrtou nasazenou, Ruskou Angelinou Žuravlevovou. První sada nabídla několik zvratů a také několik proměněných brejkbolů. Z vítězství v úvodním setu se nakonec radovala ruská tenistka, která zvládla lépe koncovku a zvítězila 7:5. 

Anna Slováková však rozhodně nehrála špatný zápas a favorizovanou Rusku dokázala pořádně potrápit. Česká tenistka dovedla druhou sadu až do závěrečného tiebreaku, ve kterém však zřejmě rozhodly zkušenosti. Žuravlevová zvítězila ve zkrácenné hře 7:1 a zajistila si postup do dalšího kola. 

1. kolo dvouhry

NIKOLA NOVOTNÁ - LENKA KUNČÍKOVÁ 3:6, 6:4, 5:7
ANNA SLOVÁKOVÁ - Angelina Žuravlevová (RUS, 4) 7:5, 7:6 (1)
Paulina Czarniková (POL) - Marine Partaudová (FRA, 3) 3:6, 3:6
KAROLÍNA BERÁNKOVÁ - Dia Evtimovová (BUL, 1) 7:6 (5), 7:6 (7)
Katarzyna Wysoczanská (POL) - Anastasia Detiucová (MDA) 2:6, 3:6
EVA RUTAROVÁ - Laura-Ioana Andreiová (ROU, 8) 6:4, 7:6 (5)

1. kolo čtyřhry
MACHALOVÁ, NOVOTNÁ - PŘIBYLOVÁ, PULCHARTOVÁ 6:3, 6:2
KOLODZIEJOVÁ, ŽOVINCOVÁ - Czarniková (POL), Žuravlevová (RUS) 7:6 (7), 6:2
ČECHOVÁ, KALLMUNZEROVÁ - Ivanovová (USA), KREJSOVÁ (2) 2:6, 2:6
HRABALOVÁ, TOMANOVÁ (4) - Buczynská (POL), Detiucová (MDA) 6:2, 6:4
BROŽOVÁ, POSPÍŠILOVÁ - Ponomarová, Wernerová (GER) 2:6, 3:6
BUŽKOVÁ, LABOUTKOVÁ - Andreiová (ROU), Sekuličová (GER) 7:6 (8), 1:6, 7:10

Pražský turnaj ITF den po dni 

29.8. ITF v Praze: V hlavní soutěži Hájková, Čechová a Machalová. Dohrávku zvládla Laboutková

28.8. ITF v Praze: Jedenáct českých tenistek postupuje do finále kvalifikace