Flákáš se, dostaneš pokutu! Rekordní zápas vyřeší astronomická částka

- Radek Štohl

Australský tenis znovu řeší problémy. Tentokrát je na paškálu bývalý sedmnáctý hráč světa Bernard Tomic, který v prvním kole wimbledonské dvouhry nestačil na Jo-Wilfrieda Tsongu 2:6, 1:6, 4:6. Zápas trval pouhých osmapadesát minut, což je na zdejší akci nejkratší duel mužského singlu od roku 2004. Tomic by nyní mohl odejít s pokutou přesahující milionu korun.

Za posledních patnáct let se ve wimbledonské dvouhře mužů hrál jediný kratší zápas. Roger Federer tehdy za čtyřiapadesát minut zdemoloval Alejandro Fallu 6:1, 6:2, 6:0. 

Během úterního odpoledne to však byla jiná záležitost. Tomic za nacelou hodinu hry padl 2:6, 1:6, 4:6, fanouškům především vadila jeho řeč těla a nezájem o zápas. Necelý den po porážce je dle Telegraphu téměř jasné, že Australan přijde o celé prize money, které si účastí v prvním kole vydělal. Konkrétně by se mělo jednat o 45 000 dolarů, což je v přepočtu více jak milion a čtvrt korun.

Šestadvacetiletý Tomic, ve své době považovaný za jednoho z nejtalentovanějších hráčů světa, se však nařčení brání. Na pozápasové tiskové konferenci sdělil, že mu utkání nevyšlo. 

„Hrál jsem nejlépe, jak jsem mohl, přesto to bylo šílené. Je to dané pouze tím. Kdybych se necítil dobře, tak zápas prohraji rychle. Neměli jsme příliš mnoho výměn," vyjádřil se k obvinění Tomic, aktuálně šestadevadesátý hráč dvouhry.

Ať už celá záležitost dopadne jakkoliv, Tomic má na svém kontě další černý puntík.