Martincová sází na trpělivost. Užít si takový zápas nejde, zdůraznila

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Prožila nešťastný zápas. Tereza Martincová při své premiéře ve Wimbledonu sahala po rozhodujícím setu proti mírně favorizované Ja-fan Wang. Po nevyužití tří setbolů ale padla 2:6 a 5:7.

„Strašně mě to štve,“ neskrývala se za formální fráze o cti hrát v posvátném All England Clubu Tereza Martincová. Po úspěšné kvalifikaci absolvované v nehostinném Roehamptonu měla možnost zahrát si hlavní soutěž Wimbledonu a získat první grandslamovou výhru.

Čtyřiadvacetiletá Češka však v prvním kole nejslavnějšího turnaje světa podlehla Ja-fan Wang 2:6 a 5:7. „Bylo to hodně smolné, soupeřka zahrála výborně, hlavně při důležitých míčích. Třeba na jeden setbol mi dala eso,“ uznala kvality čínské tenistky Martincová, která se v hlavní soutěži grandslamu představila podruhé v kariéře.

Cítila jste před zápasem nervozitu, nebo jste si to naopak šla užít?
Frázi užít si nemá nikdo z tenistů rád. Každý vám říká, ať si jdete zápas užít, jenže když vlezete na kurt, nikdo si to neužívá. Chcete tak strašně vyhrát, že si to užít nejde. Cítila jsem se nervózně, ale ne nějak zvlášť.

Nehrály roli ani potenciální žebříčkové body a finanční odměny?
To si vůbec nepřipouštím. Nikdy se nedívám, o kolik hraju nebo kam se posunu na žebříčku. Nejlepší sportovci jsou takoví, kteří to mají trošku „na háku“. Je ale strašně těžké se tak nastavit.

Soupeřek s příjmením Wang je možná až příliš. Vyznáte se v nich?
Vůbec. Poznám je vždycky jen podle raket a trošku podle stylu. Číňanky jsou jako naprogramované stroje, všechny mají podobnou hru. Nevypustí jediný míč, pořád strašně dřou.

Ukazují emoce?
Ne. Ony se málokdy povzbudí, naštvou, natož aby hodily raketou.

Dá se od takového výsledku, jakým je postup do hlavní soutěže Wimbledonu, odpíchnout?
Dostat se do hlavní soutěže grandslamu pomůže, dosud jsem se na nich moc neprosazovala. V kvalifikaci jsem navíc porazila Annu Blinkovovou, která je kolem 80. místa v žebříčku.

Ale rozhodně si neříkám, že tohle je moment, od kterého se odpíchnu. Nikdy jsem nesnila výhradně o tom, že budu hrát Wimbledon nebo že vyhraju grandslamový titul. Snažím se jít po krůčcích a posouvat svou hru. Ráda bych do elitní stovky. Může se to stát za měsíc nebo za rok. Nikdo neví.