Eliminovala jsem její rychlou hru, těší Kvitovou po postupu do druhého kola

- Jan Vojkůvka

Jeden z nejhorších možných losů pro první kolo schytala ve Flushing Meadows věrná česká reprezentantka Petra Kvitová. S lotyšskou mladičkou tenistkou si ale nakonec ve dvou setech poradila a postoupila do druhého kola závěrečného grandslamu letošní sezony.

Snadné to ale vůbec neměla. Někde určitě také hlodaly myšlenky na to, že s Ostapenkovou nikdy nevyhrála a porážky z Dauhá a Birminghamu v této sezoně byly dostatečným strašákem nejen pro Petru, ale i pro všechny její fanoušky.

Při samotném zápase navíc přišel nejhorší možný scénář. Kvitová prohrála hned svůj první servis a Ostapenková hrála opět jeden ze svých skvělých zápasů. Dostala se do vedení 3:0 s výhodou dvou brejků a měla první sadu pevně v rukou.

Věděla jsem, že musím lépe returnovat, obzvlášť na její druhý servis, což se mi dařilo ke konci zápasu,“ hodnotila zápas na tiskové konferenci Kvitová, která ve čtvrtém gemu předvedla první úspěšný brejk, snížila na 1:3 a od té chvíle se ve hře něco zlomilo.

Kvitová začala mnohem lépe servírovat, soupeřku nepouštěla k brejkbolům a naopak sama se stávala stále více nebezpečnou. Přesto Ostapenková držela vedení a to až do stavu 5:3. Pak ale nedoservírovala a Kvitová čtyřmi gemy v řadě otočila prakticky prohranou první sadu k výhře 7:5.

Ze začátku jsem s tím trochu bojovala, vše bylo těsné a nemohla jsem se moc pohybovat. Věděla jsem, že bude hrát rychlé míče a snažila jsem se to eliminovat,“ pokračovala v hodnocení na pozápasové konferenci.

Do druhé sady vlétla mnohem lépe, uhájila i těžký třetí gem, v němž čelila třem brejkbolům a ve čtvrté hře sama třetí brejkbol využila. V sedmém gemu sice o výhodu brejku přišla, ale v osmém ji získala zpět, vedla 5:3 a šla podávat na vítězství. Čistou hrou duel zakončila.

Cítím se, jako bych tu na US Open měla nějaký průlom,“ těší Kvitovou, která však nachází i určitá negativa a to zejména co se kurtů týče. „Nevím proč, ale mám pocit, že kurty nejsou tak rychlé, jak bych si přála. Ale minulý rok jsem udělala skvělý úspěch a doufám, že tím to nekončí,“ burcuje Kvitová, kterou nečeká v průběhu turnaje snadný los a už ve třetím kole může narazit na Rusku Svitolinovou, v osmifinále pak na Němku Kerberovou.

Co je však, dle Petry, pozitivní, je fakt, že i přes těžké podmínky v New Yorku se ji nestalo, že by měla problémy s dýcháním. Kvitové její astma dělá problémy zejména vysoká vlhkost s vysokými teplotami, přesně to, co panuje na dvorcích ve Flushing Meadows. „Vím, jak náročné je to tu se vzduchem a vlhkost není pro mě zrovna nejlepší, ale dnes jsem hrála dobře a neměla jsem s tím vůbec žádné problémy,“ podotkla Kvitová.

Na čtrnáctou nasazenou čeká ve druhém kole turecká hráčka Cagla Buyukakcayová, která přešla přes Irinu Falconiovou. „Nikdy jsem s ní nehrála, ale je hezké, že někdo vytváří příběhy, jako ona. Je pěkné, že předvádí tureckým lidem svůj tenis, takže tam začíná hrát mnohem více lidí,“ řekla ke své nastávající soupeřce česká tenistka.