Petra půjde soupeřku rozsekat, říká kouč Vaněk. Proč by byl jinde proti účasti?

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Petra Kvitová do bojů ve Wimbledonu velmi pravděpodobně zasáhne. Nikdo ale nedokáže předpovědět, v jaké formě se představí. Vždyť dosud – i vinou nachlazení – absolvovala pouze dva plnohodnotné tréninky. O stavu české lvice promluvil přímo v dějišti turnaje její trenér Jiří Vaněk.

Nastoupí, nebo nenastoupí ve Wimbledonu? Petra Kvitová, již od května trápí natažená šlacha v levém předloktí, na tuto otázku odpověděla ke spokojenosti fanoušků kladně již v sobotu. Jak ale bude její hra v úterním prvním kole vypadat? To nedokáže konkrétně říct ani trenér české tenistky Jiří Vaněk.

„Na turnaj moc připravená není. Hlavní je, aby ji ruka nebolela. Uvidí se vše podle prvního zápasu. Je to zkouška,“ neurčitě popisoval kouč.

Kvitovou přitom trápí nejen bolavá levá ruka, ale i nachlazení. Dva dny kvůli němu ležela v londýnském domku, kde je ubytovaná. „To by nebyla Péťa. Když už, tak nám pod nohy hodí dva klacky. Má ale šťastnou povahu, zbytečně to neřešila,“ řekl na adresu světové šestky Vaněk.

Vysokých překážek k účasti ve Wimbledonu je skutečně víc než dost. Proč je tedy Kvitová zkusí zdolat zrovna v Londýně? „Na trávě míčky skáčou nízko, pro předloktí je to nejmenší zátěž. Kdyby se hrálo na antuce nebo betonu, byl bych proti účasti. Stejně tak pan profesor Kolář,“ vysvětloval někdejší 74. tenista světa, jenž si přeje jediné – aby se jeho svěřenkyně fatálně nezranila.

„Doktoři totiž nedokážou říct, co by se mohlo stát, kdyby se šlacha přetrhla. Petra musí poslouchat své tělo. Jakmile ucítí ostrou bolest, okamžitě skončí,“ prozradil kouč.

I přes reálnou hrozbu odstoupení se ale zdá, že je ruka ve slušném stavu. „V tréninku trefila plno kiksů, ale nestěžovala si. Na její grimase bychom viděli, že cítí bolest,“ uvedl Vaněk.

Naděje tak žije. A lvice Petra se zase hodlá rvát. „Chuť do tenisu díky pauze má,“ těší Vaňka. „Někdy je tenisu moc přesycená, což je na škodu. Teď ji naopak baví i rozehrávka,“ liboval si.

Jak bude Kvitovou bavit první soutěžní zápas od půlky května, uvidíme v úterý. Právě tehdy má dvojnásobná vítězka travnatého grandslamu nastoupit proti Ons Jabeurové. Také nad startem Tunisanky visí otazník. Předevčírem totiž nenastoupila do semifinále prestižního turnaje v Eastbourne.

„O jejím stavu nechci spekulovat. Petra ji prostě zkusí rozsekat,“ dodal nekompromisně Vaněk.