S návlekem a bez očekávání. Kvitová vyhlíží úplně jiný Wimbledon

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Vypadá to nadějně. Petra Kvitová plánuje nastoupit ve Wimbledonu! Dvojnásobná vítězka londýnského grandslamu to oznámila na tiskové konferenci. Jak je na tom její levé předloktí?

„Ruka zatím drží,“ vyslala pozitivní zprávu svým fanouškům z dějiště Wimbledonu Petra Kvitová. Česká tenistka neodehrála od květnového turnaje v Římě ani jeden zápas.

Teprve v sobotu absolvovala v posvátném All England Clubu i s návlekem na levé ruce první normální trénink, parťačkou na téměř nedotčeném kurtu č. 4 jí byla Stefanie Vögeleová.

„Docela to šlo, ale ruka pořád potřebuje pauzy,“ prozradila Tenisovému světu finalistka lednového Australian Open

Jak se před Wimbledonem cítíte?
Určitě jinak než před každým jiným Wimbledonem, protože jsem toho tolik neodehrála. Dnes jsem poprvé absolvovala takový normální trénink. Jsem ráda, že ruka zatím drží. Pokud se nic vážného nestane, budu připravená v úterý hrát.

Dala jste trénink opravdu na sto procent? V jednu chvíli za vás nastoupil trenér Jiří Vaněk…
Snažila jsem se hrát naplno, docela to šlo. Ale ruka pořád potřebuje pauzy. Nechtěla jsem to hráčce, která se mnou trénovala, kazit. Proto to trenér převzal. Aspoň si zahrál. (smích)

Na levé ruce jste měla návlek. Pomáhá?
Doufám. V momentální situaci je to určitě lepší než nic. Dělám vše pro to, aby zranění neubližovalo mojí hře.

Loni jste byla největší favoritkou Wimbledonu, letos je to jiné. Jak se vám vstupuje do turnaje?
Neberu to tak. Sice jsem z něj získala dva tituly, ale zároveň vidím, kolik holek tady je a jak se všechno mění. Hra na trávě je samozřejmě jiná než na ostatních površích, ale vyhrát to může kdokoliv.

Já teď momentálně nemám žádné důvody myslet na nějaké vyšší mety. Jsem ráda, že budu moct nastoupit. To je to nejdůležitější.

V prvním kole vás – pokud se neodhlásí – čeká Ons Jabeurová. Co o ní víte?
Ještě jsem se s ní neutkala, znám ji jenom od vidění. Myslím, že údery hodně mixuje. Teď hrála moc dobře v Eastbourne (postoupila do semifinále, z něhož se odhlásila; pozn. red.). Do úvodního kola to je silná soupeřka.

Vaší nepřítomnosti na turnajích dokonale využila jiná rivalka, Ashleigh Bartyová. Překvapilo vás, že se stala světovou jedničkou?
Ano, překvapilo. Ale na druhou stranu víme, jak je teď žebříček hodně ošemetný, vyrovnaný. Na vrcholu se to může hodně střídat. Ashleigh vyhrála Roland Garros, Miami a Birmingham, zaslouží si to.

Vypadá to, že spolu máte přátelský vztah. Je to tak?
Ash mám hrozně ráda. Je to fér holka, nezkazí žádnou srandu. Těší mě, že po všem, co si prožila, se jí takhle daří. Její návrat k tenisu je krásný příběh. Někdy spolu trénujeme. Má výborný tým, při trénincích je vždycky sranda. I z tohoto pohledu je to fajn.