WTA

Řádila, pak zpozorněla. O Wimbledonu nechci přemýšlet, vyhrkla Plíšková

- Radek Štohl

Zatím je to týden snů. Karolína Plíšková při generálce na Wimbledon potvrzuje jednu z nejlepších tenistek světa, na podniku v Eastbourne všemu ale dodává jiný rozměr. Během čtyř zápasů přišla jen o čtrnáct gemů, v turnaji přitom narazila i na čtvrtou tenistku žebříčku Kiki Bertensovou. Právě hráčka z Nizozemska to schytala naposledy...

2. kolo vs. Margarita Gasparjanová (61. místo světa) 6:3, 6:3

Osmifinále vs. Elise Mertensová (21.) 6:1, 6:2

Čtvrtfinále vs. Jekatěrina Alexandrovová (52.) 6:2, 6:0

Semifinále vs. Kiki Bertensová (4.) 6:1, 6:2

To jsou výsledky Karolíny Plíškové z probíhajícího týdne v Eastbourne. Podobnou formou oplývala také před French Open, když ovládla turnaj v Římě, na druhém grandslamu sezóny následně vypadla ve třetím kole s Petrou Martičovou.

Současná suverenita však udivuje. A to i přes skutečnost, že mezi lety 2015 až 2017 hrála před Wimbledonem vždy minimálně jedno finále na travnatém povrchu. Nikdy to však z její strany nebyla tak jednoznačná záležitost.

„V Eastbourne se mi dařilo už několikrát (finále 2016, titul 2017 - pozn. red.), o pár dní později to však ve Wimbledonu nebylo pokaždé tak dobré," stojí na stránkách WTA vyjádření Plíškové, zda její současná forma z ní dělá jednu z největších favoritek blížícího se grandslamu.

„Zajisté je to dobrý začátek, o Wimbledonu nyní nechci tolik přemýšlet. V Eastbourne bych ráda dokončila svoji práci, až poté se můžeme o tom bavit. Vše je však dané sebevědomím. Cítím se dobře, takže věřím, že tam můžu předvádět stejně kvalitní tenis,“ pokračovala třetí hráčka světa.

Strojovou hrou dováděla k šílenství také Kiki Bertensovou, se kterou měla před zápasem vyrovnanou vzájemnou bilanci v hlavní soutěži WTA. Tenistky ke všemu proti sobě nastoupily loni v osmifinále Wimbledonu, kde nejlepší tažení Plíškové tamějším turnajem zastavila právě hráčka z Nizozemska.

„Oproti loňskému roku jsem hrála o mnoho lépe, s daleko větší lehkostí. Za výhrou jsem si šla o trochu více. Po celou dobu byla pod tlakem, naopak z mé strany se jednalo o útočnou hru. Chodila jsem více k síti," rozpovídala se o úspěšném semifinále s Bertensovou.

Všechny dosavadní výhry na turnaji měly společný klíč úspěchu. „Pokaždé, když se vám podaří rychlý brejk, je to skvělá pomoc. Následně jsem si v některých situacích snadněji udržela servis, ačkoliv jsem například proti Bertensové nepodávala nejlépe," připomněla na závěr statistiku úspěšnosti prvního podání, která čítala 49%.

O druhý titul z Eastbourne se Plíšková utká s Angelique Kerberovou.