Jako nůž máslem! Veselý proletěl kvalifikací a těší se na návštěvu

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Takový fofr asi nikdo nečekal. Jiří Veselý ve wimbledonské kvalifikaci našel ztracenou sebedůvěru a po třech hladkých výhrách je zpět v hlavní soutěži nejslavnějšího turnaje světa. Český tenista ve finále kvalifikace vyřídil talentovaného Tommyho Paula bez ztráty setu a diváci kolem kurtu 18 v Roehamptonu mohli slyšet hlasité „Come on!“.

6:4, 6:2, 6:3, 6:1, 6:2, 6:3 a 6:3. To jsou výsledky setů, které v kvalifikaci Wimbledonu odehrál Jiří Veselý. Loňský osmifinalista travnatého grandslamu v pondělí zahajoval boje o hlavní soutěž s obavami. Nyní může slavit úspěch, jehož dosáhl ve velkém stylu.

Vždyť neztratil ani set, o podání přišel jen dvakrát a nevyrovnanější set skončil výsledkem 6:4. „Bylo to výborné, nečekal jsem to. Taková vítězství člověku dodají chuť a sebejistotu do dalších zápasů a zbytku sezóny,“ neskrýval nadšení v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět.

Po takovém vítězství a postupu do hlavní soutěže jste jistě velice šťastný…
Samozřejmě. Prolétl jsem tím jako nůž máslem. Jsem za to strašně rád, protože období, které mám doufám snad za sebou, bylo obtížné. Předvedl jsem solidní výkon, dobře jsem podával. Podmínky byly znovu velmi těžké. Že jsem dnes v závěru udržel klidnou hlavu, bylo velmi milé překvapení. Doufám, že to tak bude pokračovat dál.

Paul je sice na 136. místě, ale svými výkony z posledních měsíců patří nejspíše do elitní stovky. Jak se vám proti němu hrálo?
Je mladý, šikovný, kvalitní. S Dominicem Thiemem hrál na Roland Garros čtyři sety. S takovými hráči se hraje vždy blbě. Žebříček někdy zkresluje.

Bylo znát, že soupeř má na trávě odehráno o dost méně než vy?
Těžko říct. Úplně ho neznám. Jen vím, že má výsledky spíš na antuce. Zkušenosti, které na trávě za poslední roky mám, je něco, co člověk musí získat. V kvalifikaci jsem ukázal, že ty kvality mám. Teď je důležité udržet hlavu a makat dál.

Kvalifikace bez ztráty setu, bez odehraného tiebreaku, pouze dvě ztracená podání. S tím jste jistě spokojený…
Bylo to výborné, nečekal jsem to. Jsem rád, že se to tak povedlo. Taková vítězství člověku dodají chuť a sebejistotu do dalších zápasů a zbytku sezóny. Tři výhry v řadě jsem letos snad ještě nezaznamenal (pouze na lednovém challengeru v Canbeře; pozn. red.).

Obecně si myslím, že moje hra v kvalifikaci nebyla špatná. Potřebuju vyhrát ještě víc zápasů, abych získal klid. Vím, že mě čeká spousta práce, cesta zpět bude náročná. Nicméně věřím, že ji zvládnu.

Znovu vás umístili na jiný kurt, tentokrát na dost osamostatněný. Seděl vám?
Včera jsme na něm trénovali, povrch byl takový hrbolatý. Ráno to ale posekali a zlepšilo se to. Byl jsem rád, že jsem nehrál v hluku, měl jsem tady svůj klid. Mohl jsem si to dohrát.

Suverénně jste si zajistil vstupenku do All England Clubu. Jak vyhlížíte los, který může dopadnout jakkoliv?
Moc to neřeším. Loni jsem měl za sebou nějaké výsledky, a tak jsem chtěl přijatelný los. Teď jsem hladce prošel kvalifikací a samozřejmě by bylo fajn na to navázat a uhrát nějaký pěkný výsledek. Los ale nechávám osudu.

Před pondělním startem hlavní soutěže vás čekají minimálně tři volné dny. Jak s nimi naložíte?
Zítra si nejspíš dopřeji volno. O víkendu budu trénovat, abych byl v pondělí stoprocentně připravený. Po Londýně jsem nikdy moc nechodil, neměl jsem na to čas. A ani zítra nebudu nic vymýšlet. Přiletí mi manželka s dcerou, moc se na ně těším.