Martincová přečkala vichr i kuriózní momenty. Pořadatelé jí splnili tajné přání

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Že by to byl její rok? Tereza Martincová do letoška nevyhrála ve wimbledonské kvalifikaci ani zápas, nyní je po dvou vítězstvích krok od hlavní soutěže. Čtyřiadvacetiletá Češka postoupila do třetího kola grandslamové kvalifikace potřetí v kariéře.

Tereza Martincová vletěla do druhého kola kvalifikace Wimbledonu jako uragán. Proti Caroline Dolehideové vedla 6:1, 5:2 a servírovala na postup. Pak se ale dosud bezchybná česká mašina dost přibrzdila a Američanka získala čtyři hry v řadě.

„Nepřišlo mi, že by se něco stalo, že bych změnila hru. Ona zahrála neskutečné míčky a hned byla zpátky. Věřila jsem, že si servis podržím a v tiebreaku to dohraju,“ komentovala pro Tenisový svět Martincová, která v utkání zvítězila 6:1 a 7:6(5).

Nutno dodat, že výkon české tenistky byl i přes obtížné podmínky velmi kvalitní. V zápase zaznamenala 21 vítězných úderů a 16 nevynucených chyb. Na síti vyhrála 12 ze 14 míčků.

Jak se po druhém wimbledonském vítězství cítíte?
Dobře, protože podmínky nebyly jednoduché. Dost foukalo, vítr se točil. Celou dobu jsem musela být dobře na nohou a vůbec jsem nevěděla, odkud vítr přijde.

Až do stavu 6:1 a 5:2 to ale vypadalo, že vám podmínky sedí. Hrála jste aktivně, dohrávala jste míčky na síti…
Nepřišlo mi, že by se něco stalo, že bych změnila hru. Byl tam jeden smolný gem za stavu 5:2, kdy jsme předvedly neskutečnou výměnu. Pak soupeřka zahrála neuvěřitelný return kousek za síť a bylo to 0:30. Nakoplo ji to. V dalším gemu mi dala snad tři body z podání. Věděla jsem, že musím bojovat a držet level.

Co jste si říkala, když jste při skóre 6:1 a 5:6 seděla na lavičce?
Že jsem na koni celou dobu já. Šla jsem na servis z lepší strany. Věřila jsem si, že ho podržím a dohraju to v tiebreaku. Pokud si člověk nevěří, nemá na kurtu co dělat. I kdyby to bylo 0:6 a 0:5.

Dolehideová dost chodila na síť. Jak vám její hra seděla?
Věděla jsem, že bude dobře servírovat, chodit na síť a hrát bekhend čop. To pro mě není moc příjemná hra, preferuju tempo. Nemám ráda, když se to mění. Docela se mi dařilo dlouze returnovat, aby se nemohla na síť dostat.

Se soupeřkou jste odehrály i některé kuriózní výměny. Jednou jste musela raketou zasáhnout míček na její polovině kurtu. Stalo se vám už něco podobného?
Občas se to stane, ale moc často ne. Bylo to tím větrem. Je tak silný, že když soupeřka trefila míček hůř, vítr ho hodně vracel. Nesměla jsem se dotknout sítě, jen jsem to dohrála.

Na rozdíl od prvního kola jste se tentokrát objevila na prestižnějším kurtu, kam může zavítat víc diváků. Sedělo vám to víc?
Je příjemné, když tady je víc lidí, publikum mám ráda. Zrovna včera jsem trenérovi říkala, že bych si na tomto kurtu jeden zápas ráda zahrála. (smích) A pořadatelé mě sem opravdu dali.

Včera vám nebylo úplně dobře, měla jste v sobě prášky. Dnes jste naopak působila velmi aktivně…
To bylo i kvůli větru, protože se v něm musím pořád hýbat. Už mi nebylo tak špatně od žaludku. Není to sice stoprocentní, ale je to den ode dne lepší. Jsem za to ráda.

Ve finále kvalifikace na grandslamu jste potřetí. Čeká vás velmi těžká soupeřka, druhá nasazená Anna Blinkovová…
Prohrála jsem s ní letos na antuce ve Stuttgartu. Tehdy jsem nehrála moc dobře. Ona je takový dříč od základní lajny. Myslím, že ji budu muset tlačit. Je to hráčka svých kvalit, je ze stovky. Nemám co ztratit.

Za svůj výsledek máte jistých minimálně 22 500 liber, loni byla odměna za stejnou fázi „jen“ 19 500 liber. Takové navýšení se jistě hodí…
Moc to neřeším. Co dostanu, to dostanu. Je to ale určitě příjemné, protože přes sezónu si tolik nevydělám. Když se takhle zadaří, je to pro hráčky, které nejsou v elitní stovce, velká pomoc.