Všechno mi vycházelo, libovala si Plíšková po rychlém skalpu Mertensové

- Petr Sumbal

Takřka ideální zápas prožila na travnatém turnaji v Eastbourne česká jednička Karolína Plíšková, když zdolala nepříjemnou Belgičanku Elise Mertensovou hladce 6:1, 6:2. Navrch zároveň pomstila Markétu Vondroušovou, která právě s Mertensovou v předchozím kole padla. „Dneska mi už od začátku všechno vycházelo,“ pochvalovala si Plíšková.

Zápas trval všehovšudy šedesát minut, a tak Plíšková mohla být spokojena i s ušetřenými silami směrem k dalším kolům turnaje. Jak ovšem sama zmínila, v zápase rozhodně myšlenky na rychlý úprk z kurtu neměla. „Až na poslední gem, kdy začalo pršet, jsem nijak nespěchala,“ řekla Češka na tiskové konferenci po zápase.

Plíškové se v Eastbourne tradičně daří, je finalistkou tohoto podniku z let 2006 a 2007 a příprava na Wimbledon jí vychází zatím i letos, vždyť v předchozím kole porazila Margaritu Gasparjanovou dokonce za méně než hodinu. „Dneska jsem se cítila, i když to asi nevyzní dobře, že prostě nemůžu prohrát,“ pochvalovala si bývalá světová jednička. „Věřila jsem si, pomohl mi rychlý brejk v prvním setu. Uvědomila jsem si, že soupeřka nehraje stylem, který by mi nějak vadil.“

Kromě rychlého průběhu utkání mohla být Plíšková plně spokojena i se svým výkonem, zejména pak se servisem. „Všechno šlo hladce. Dobře jsem podávala, i když nás trochu zlobil vítr. Ale myslím, že jsem to zvládla dobře,“ uvědomovala si.

Aby taky ne, vždyť někdejší finalistka US Open předvedla divákům čtyřiadvaceti vítězných úderů, které převážily i sedmnáct nevynucených chyb. „Cítím se na kurtu dobře, daří se mi přenášet do zápasu věci, které nacvičujeme na tréninku, což je pozitivní,“ prohlásila Plíšková. „Na těchto kurtech se cítím vždycky skvěle. Jsem šťastná a zatím se mi daří předvádět kvalitní tenis,“ dodala.

Ve čtvrtfinále česká hráčka změří síly s Jekatěrinou Alexandrovovou, které skrečovala osmifinálové utkání Jelena Ostapenková. „Hrály jsme spolu jen jednou, ale už jsme spolu párkrát trénovaly, takže vím, v čem umí být nebezpečná. Má hodně ploché a rychlé údery,“ sdělila své postřehy na konto příští soupeřky Plíšková. Na Rusku si však věří: „Myslím, že když budu hrát tak, jako dnes, mohlo by to být dobré,“ uzavřela Plíšková.